Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem kiedy pijesz kefir. Komu może pomóc, a komu zaszkodzić?

OPRAC.: MIKIR
Kefir ma podobne do jogurtu działanie pobudzające apetyt i zwiększające wydzielanie enzymów trawiennych, przez co usprawnia trawienie pokarmów.Pity regularnie kefir wykazuje dobroczynne właściwości dla organizmu człowieka. Zobacz, kiedy warto włączyć kefir do diety oraz kto i dlaczego powinien zrezygnować z jego spożywania >>>
Kefir ma podobne do jogurtu działanie pobudzające apetyt i zwiększające wydzielanie enzymów trawiennych, przez co usprawnia trawienie pokarmów.Pity regularnie kefir wykazuje dobroczynne właściwości dla organizmu człowieka. Zobacz, kiedy warto włączyć kefir do diety oraz kto i dlaczego powinien zrezygnować z jego spożywania >>>pixabay
Kefir pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu. Przyjmuje się, że został wynaleziony przez starożytnych owczarzy kaukaskich. Badania wpływu kefiru na zdrowie przynoszą różne wyniki. Potwierdzenie wielu stawianych tez wymaga dalszych testów. Wstępne dane potwierdzają hipotezę, że regularne picie kefiru jest korzystne dla organizmu na wiele sposobów. W naszej galerii znajdziesz informacje o wpływie kefiru na organizm człowieka i dowiesz się, komu i na co może pomóc kefir, a kto powinien go unikać.

Smaki Kujaw i Pomorza Sezon 3 Odcinek 27

Kefir to naturalny probiotyk!

Kefir to musujący napój z mleka fermentowanego, który zawiera unikalna dla tego napoju mikroflorę ziaren kefirowych. Kefir jest uznawany jest za naturalny probiotyk i jest produktem o wysokich właściwościach odżywczych z grupy fermentowanych napojów mlecznych.

Zobacz

Tak działa kefir na ludzki organizm. Kto powinien go pić, a komu i dlaczego może zaszkodzić:

Sprawdź

Kefir ma wartość odżywczą zbliżoną do jogurtu.

Dlaczego kefir kefirowi nierówny?

Smak, lepkość oraz skład mikrobiologiczny i chemiczny kefiru są zależne od typu użytego mleka, wielkości kultury startowej (proporcji objętości ziaren kefirowych do objętości mleka), temperatury, czasu fermentacji produktu (1 do 3 dni) oraz czasu chłodzenia i dojrzewania po fermentacji. Kefir zawiera białko, tłuszcz mlekowy, około 1% kwasu mlekowego, znaczne ilości dwutlenku węgla, 0,002–0,005% etanolu (wg współczesnych technologii produkcji w Niemczech), wiele witamin (B2, B12, K, A i D), minerałów (wapń, fosfor, magnez), aminokwasów (tryptofan) i enzymów. Zawartość CO2 i etanolu jest zależna od stosowanej technologii

Zobacz również te artykuły

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo