Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne jadło w modzie. Zebrali kilkadziesiąt najciekawszych przepisów

Norbert Ziętal
- W niedzielę, w Morawsku koło Jarosławia zaprezentujemy książkę "Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. To pierwsza pozycja o tradycyjnej kuchni tego regionu – mówi Adam Halwa, dyr. CK w Przemyślu.
- W niedzielę, w Morawsku koło Jarosławia zaprezentujemy książkę "Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. To pierwsza pozycja o tradycyjnej kuchni tego regionu – mówi Adam Halwa, dyr. CK w Przemyślu. Norbert Ziętal
Będzie to pierwsza książka, w której zamieszczone zostały przepisy na tradycyjne potrawy naszego regionu. Wydało ją przemyskie Centrum Kulturalne.

Publikacja "Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego" to efekt dwunastu edycji Biesiady nad Wyczawą. Imprezy kulinarnej, promującej regionalne potrawy. W książce znajdzie się 40 opisów potraw, po trzy zwycięskie z każdej edycji biesiady.

- Wybraliśmy potrawy będące w palecie naszego dziedzictwa kulinarnego, doskonale wpisujące się w poziom tradycji kulturowej naszego regionu. Zaprezentowaliśmy również twórców tych potraw. Najczęściej to grupy osób, koła gospodyń wiejskich, lokalne stowarzyszenia. Doceniamy to, że odszukali te przepisy i kultywują to nasze dziedzictwo kulinarne - mówi Adam Halwa, dyr. Centrum Kulturalnego w Przemyślu.

W dawnej kuchni nic się nie marnowało

Autorzy publikacji podkreślają, że szczególną wartością książki jest prezentacja jadła tradycyjnego.

- Jest sporo konkursów kulinarnych organizowanych w regionie, które odwołują się do tradycyjnych potraw. Jednak obserwując je, widzimy, że jest to bardziej współczesna kuchnia niż tradycyjna. A nam zależy na dotarciu do dawniejszych przepisów, do tej mądrej kuchni, przekazywanej przez wieki, która wykorzystywała wszystkie dostępne składniki. W takiej dawnej kuchni niewiele rzeczy się marnowało. Ówczesne gospodynie przygotowywały potrawy atrakcyjne, smakowo dobre, a przede wszystkim pożywne. To był ważny aspekt w dawnych gospodarstwach, chodziło o to, aby pożywienie dawało siły do pracy - mówi Agata Hemon z CK w Przemyślu.

Książka jest jednym z elementów projektu "Promocja tradycji kulinarnych pogranicza nadsańskiego", współfinansowanego przez Szwajcarsko - Polski Program Współpracy. Kolejnym będzie niedzielna Biesiada nad morawskim Łęgiem. W Morawsku koło Jarosławia, na placu obok Szkoły Podstawowej, początek o godz. 13.
Odbędzie się prezentacja potraw regionalnych, piosenek o tematyce kulinarnej, występ zespołu "Dzikowianie" ze Starego Dzikowa, zabawa taneczna.

- Książkę dostarczymy do urzędów gmin, do bibliotek. Chcemy, aby była ona jak najszerzej dostępna. W wersji elektronicznej znajdzie się ona na naszej stronie internetowej, czyli www.ck.przemysl.pl - twierdzi Halwa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24