Smakoszom w Rzeszowie pieczywo od Nawłoki jest już świetnie znane. Składa się na to kilka powodów jak dobry, niepowtarzalny smak i jakość pieczywa z piekarni HELVA. Zalety tego pieczywa doceniają Czytelnicy Nowin i wielokrotnie w poprzednich edycjach naszego konkursu NDP głosowali często na te tradycyjne chleby.
Chleby żytnie i pszenno-żytnie
FPHU HELVA Piekarnia Elżbieta Nawłoka zajmuje się produkcją i handlem pieczywem. Składa się na nie szeroki asortyment, w tym chleb tradycyjny o różnej gramaturze, chleby żytnie; pszenno-żytnie; żytni bez drożdży, bułki, chałki, drożdżówki, ciastka kruche, kapuśniaki.
- Dzisiaj mamy ponad 20 pozycji asortymentowych pieczywa – wyliczają Natalia i Agata, córki właścicielki piekarni, które (podobnie jak dwaj synowie Konrad i Karol) pomagają jej w prowadzeniu biznesu. A nasz asortyment się zmienia i poszerza, bo do produkcji stale wprowadzamy nowe wyroby - dodają.
Do tegorocznej edycji konkursu Nasze Dobre Podkarpackie, FPHU HELVA Piekarnia Elżbieta Nawłoka zgłosiła swój najnowszy produkt: „Chleb tradycyjny metrowy pszenno-żytni”. - Najnowszy wypiek naszej piekarni wytwarzamy według nowo opracowanej receptury. Wypiekany jest metodą tradycyjną na zakwasie bez konserwantów – zapewnia Elżbieta Nawłoka, właścicielka piekarni.
Skąd smak i zapach chleba
Jak się okazuje, tradycyjna metoda obejmuje cały proces wytwarzania chleba i odbywa się ręcznie.
- To sprawia, że jego przygotowanie wymaga znacznie większego nakładu pracy piekarzy, ale za to doskonale wpływa na jego późniejszy smak i zapach. Natomiast receptura przygotowania i wypieku pozwala na długo utrzymującą się świeżość naszego tradycyjnego chleba metrowego - tłumaczy Elżbieta Nawłoka.
Metrowy, ale sprzedawany też na wagę
Już sama nazwa wskazuje, że chleb ten jest metrowy, a tak licznych rodzin, które potrafią zjeść w miarę szybko tak duży chleb jest niewiele. Okazuje się, że wielkość tego chleba nie jest mankamentem. – Wprawdzie ten chleb wypiekamy od niedawna, ale już zyskał liczne grono konsumentów i staje się naszym hitem. Nasz nowy chleb w całości mierzy metr długości, a waży dwa i pół kilograma, ale znakomicie sprzedaje się na wagę – wyjaśniają w HELVA Natalia i Agata, zaangażowane w rozwój tej rodzinnej piekarni.
Chleb tradycyjny metrowy, jak i pozostałe wypieki, sprzedawane są na terenie miasta Rzeszowa i okolic, jak również w sklepiku piekarni. Pieczywo słynie z dobrej jakości i niepowtarzalnego smaku, więc nic dziwnego, że jest chętnie kupowane.
Najpopularniejsze chleby
Produkty piekarni są zgłaszane do konkursu Nowin Nasze Dobre Podkarpackie od 2005 r. Podczas debiutu Chleb Wiejski 2 kg zdobył główną nagrodę. Natomiast w 2007 roku nagrodzony został Chleb Tradycyjny 700g. W roku 2008 Chleb Żytni Razowy został „Najpopularniejszym produktem Podkarpacia” poprzez głosowanie naszych Czytelników. Rok później tytuł „Najpopularniejszego produktu Podkarpacia” otrzymał Chleb Orkiszowy i Chleb Tradycyjny. W 2010 r. Chleb Żytni bez Drożdży został zakwalifikowany do Plebiscytu Nasze Dobre Podkarpackie, a w 2011 chleb tradycyjny na zakwasie.
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS
- Grób Wojciecha Siemiona wyróżnia się na cmentarzu. Uwielbiany aktor zginął tragicznie