Składniki masy serowej:
1,5 kg sera,
3 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,
rodzynki,
3/4 kostki masła,
otarta skórka z 1 cytryny,
15 jajek,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny.
Białka dobrze ubić z 1 szklanką cukru grysiku.
Pozostałe składniki ucierać w malakserze, zaczynając od masła i żółtek, a potem dodając kolejne - ser, cukier (tutaj może być puder), mąkę, itd.
Na koniec do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Ciasto na spód sernika:
15 dag masła,
2 żółtka,
30 dag mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę. Następnie dać masę serową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. C.
Do placka nie zaglądamy przez uchylone drzwiczki piekarnika, a po upieczeniu z piekarnika nie wyciągamy, dopóki nie wystygnie.
Wierzch sernika polewamy roztopioną mleczną czekoladą i ozdabiamy według uznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?