Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny sernik, który wygrał konkurs (przepisy kulinarne)

Alina Bosak
Anna Golba i zwycięski sernik.
Anna Golba i zwycięski sernik. Alina Bosak
Anna Golba, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Soninie zdradza przepis na tradycyjny sernik, który zdobył pierwsze miejsce na konkursie w Albigowej.

Składniki masy serowej:

1,5 kg sera,
3 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,
rodzynki,
3/4 kostki masła,
otarta skórka z 1 cytryny,
15 jajek,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny.

Białka dobrze ubić z 1 szklanką cukru grysiku.

Pozostałe składniki ucierać w malakserze, zaczynając od masła i żółtek, a potem dodając kolejne - ser, cukier (tutaj może być puder), mąkę, itd.

Na koniec do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Ciasto na spód sernika:

15 dag masła,
2 żółtka,
30 dag mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę. Następnie dać masę serową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. C.

Do placka nie zaglądamy przez uchylone drzwiczki piekarnika, a po upieczeniu z piekarnika nie wyciągamy, dopóki nie wystygnie.

Wierzch sernika polewamy roztopioną mleczną czekoladą i ozdabiamy według uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24