Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca. Zobacz najciekawsze dania i produkty

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską skórką. Smakołyk przygotowywany jest z cukru, wody, syropu smakowego, ubitych białek i mąki ziemniaczanej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne ciekawe produkty i potrawy z woj. mazowieckiego.
W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską skórką. Smakołyk przygotowywany jest z cukru, wody, syropu smakowego, ubitych białek i mąki ziemniaczanej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne ciekawe produkty i potrawy z woj. mazowieckiego. Szymon Starnawski/archiwum PolskaPress
Udostępnij:
Jaglaki, sójka głowaczowska i trepy po załawsku to tylko niektóre z dań, których nazwy zaskakują przybyszów z różnych zakątków świata. Mazowsze ma wiele potraw i produktów, które są wyjątkowe na tle całej Polski. Tamtejsza kuchnia chętnie korzysta z darów lasu i sezonowości. Można tu znaleźć potrawy pochodzące z Kurpiowszczyzny, z okolic Siedlec, a także z samej Warszawy. Zebraliśmy najciekawsze dania i produkty z województwa mazowieckiego.

W skrócie

Kuchnia Mazowsza i Kurpiowszczyzny

W skład kuchni mazowieckiej wchodzi kuchnia Kurpiowszczyzny. To region Polski znajdujący się pomiędzy dwiema puszczami - Zieloną i Białą, słynący z charakterystycznego folkloru. W kuchni kurpiowskiej od dawien dawna korzystało się z darów natury. Rozwinięty był zwyczaj zbierania grzybów, jagód, a także pszczelarstwo. Gleby sprzyjały uprawie podstawowych produktów.

Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube w odcinku „Kurpiowskie przebudzenie” pokazał np., jak przygotować kotlety z kaszy gryczanej i suszonych grzybów. W nagraniu przedstawił też gospodynię wiejską wyspecjalizowaną w wyrobie fafernuchów, ciastek o owalnym kształcie na bazie miodu z dodatkiem cynamonu. Przyznał, że pasowałoby do nich piwo kozicowe (na bazie jałowca i miodu). Oba produkty według znanego kucharza świetnie reprezentują wyjątkowość kuchni kurpiowskiej. Ponadto kuchnia Mazowsza kojarzona jest z zupą ze świeżych grzybów, które zbierane są w pobliskich lasach.

Kliknij w przycisk, aby poznać regionalne dania województwa mazowieckiego

Kuchnia Mazowsza – charakterystyczne dania

Jaglaki
Proste gołąbki nadziewane kaszą jaglaną i kapustą kiszoną to potrawa popularna na Mazowszu. Jaglaki wywodzą się z gminy Kozienice. Inne nazwy jaglaków to kapuścioki i zawijoki. W zależności od sezonu jaglanki przygotowuje się ze świeżych lub kiszonych liści kapusty. Receptura początkowo przekazywana była ustnie. Potrawa ta jest często pokazywana na dożynkach i festynach. Danie wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych 17 września 2021 roku.

Sójka głowaczowska
Wypiek pochodzi z gminy Głowaczów. Pieczony pieróg nadziewany ugotowaną kaszą jaglaną i marchewką znany jest też pod nazwą marfianych pierogów. Najczęściej przygotowywane były przy okazji pieczenia chleba. Wierzch smarowano rozkłóconym jajkiem lub posłodzoną wodą, aby uzyskać połysk. Sójka głowaczowska jadana była przez cały rok. Można było jeść ją na ciepło lub na zimno. Podawana jest na lokalnych uroczystościach. Sójka głowaczowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 2 września 2021 roku.

Trepy po załawsku
Ten rodzaj klusek ziemniaczanych nadziewanych mięsem pochodzi ze wsi Załawy na Mazowszu. Trepy faszerowane są cebulą, mięsem wieprzowym (karkówką) i ugotowaną wcześniej posiekaną kapustą kiszoną. Gotowane kluski podawane są z okrasą z boczku albo słoniny. Trepy po załawsku są na Liście Produktów Tradycyjnych od 14 czerwca 2019 roku.

Bugaj groduski
Danie z tartych ziemniaków, które wymieszane są z kawałkami boczku i kiełbasy. Od góry potrawa jest zarumieniona o zwartej konsystencji. Bugaj mieszało się ze startą cebulą i mięsem, a następnie wylewało do formy i zapiekało. W bogatszych gospodarstwach dodawano do masy ziemniaczanej żeberka. Bugaj groduski został umieszczony na Liście Produktów Tradycyjnych 27 sierpnia 2018 roku.

Blaszak
Placek ze startych ziemniaków z dodatkiem boczku i kiełbasy pieczony w blasze. Danie podawane jest w rejonie wschodniego Mazowsza. Inne nazwy blaszaka to dziad ziemniaczany, baba ziemniaczana, blacharz lub kartoflarz. Danie przyprawiane jest majerankiem. Spotkać je można na festynach, dożynkach i imprezach wiejskich oraz gminnych. Blaszak znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych od 24 lipca 2018 roku.

Bendzwały szlacheckie
Rodzaj klusek ziemniaczanych wypełnionych mięsem, kiszoną kapustą i grzybami, popularnych we wschodniej części Mazowsza. Przygotowywane są na odpusty, spotkania rodzinne, festyny i dożynki. Nazwa bendzwały wzięła się od słowa określającego lenia, którego trzeba długo o coś prosić, tak jak ciasto długo formować. Danie podaje się ze skwarkami i cebulą. Bendzwały szlacheckie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 3 lipca 2015 roku.

Jednorojski malón – zupa z dyni z Jednorożca
Zupa pochodzi ze wsi Jednorożec na Kurpiowszczyźnie. Po wojnie zaczęto robić tam danie nazywane malonem lub malunem. Słowo malón w gwarze kurpiowskiej oznacza dynię. Zupa z dyni gotowana była na mleku z zacierkami. Potrawa była bazą do doprawienia według gustów na słodko lub na słono. Jednorojski malón został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 6 września 2017 roku.

Marchwianka
Zupa-krem pochodzi ze wsi Maciejowice i przygotowywana jest na bazie fasoli, marchewki i ziemniaków na wywarze z żeberek i zaprawiana śmietaną. Podawana była od sierpnia do końca jesieni. Marchwianka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 26 października 2015 roku.

Rejbak kurpiowski
Rejbaki to placki ziemniaczane podawane na terenie Kurpiów. Nazwa pochodzi od słowa rejbowanie, czyli tarcie ziemniaków. Rejbak jest gotowy do zjedzenia zaraz po usmażeniu. Placki podaje się z kiszoną kapustą, ogórkami lub zsiadłym mlekiem. Przygotowywane są też w formie babki. Rejbak kurpiowski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 27 lutego 2018 roku.

Szlachcianka
Rodzaj jajecznicy wymieszany z mlekiem, mąką, kawałkami kiełbasy, skwarek i wędlin pochodzącej z Troszyna w województwie mazowieckim. Nazwa pochodzi od ironicznej opowieści o bogatej kobiecie, która miała za mało jajek i uzupełniła je mlekiem i mąką. Niestety podczas odwracania na patelni masa się rozerwała, tworząc charakterystyczne porwane części. Danie zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 27 lipca 2017 roku.

Koza prostyńska
Pieczywo sprzedawane na odpustach w kształcie kozy. Do jej wykonania potrzebne są: mąką, woda, drożdże i sól. Pokrojone ciasto formuje się w wałki i nadaje mu kształt zwierzęcia. Piecze się w piecu chlebowym. Upieczone ciasto malowane jest barwnikami spożywczymi wymieszanymi z jajkiem i kaszą manną lub makiem. Na kozie prostyńskiej przy pomocy barwników pisze się imiona. Według tradycji zjedzenie kozy ma przynieść szczęście aż do następnego odpustu. Wypiek został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 14 maja 2019 roku.

Flaki po warszawsku
W Warszawie w dwudziestoleciu międzywojennym były popularne flaki podawane z pulpetem i startym parmezanem. Potrawa była serwowana w renomowanych restauracjach. Obecnie wraca się do tej tradycji kulinarnej.

Wuzetka
Nazwa najprawdopodobniej wywodzi się od budowania trasy W-Z, choć według drugiej wersji jest to tylko skrót od wypieku z kremem (wu -zet-ka). Ciastko można zjeść w wielu kawiarniach, barach mlecznych i cukierniach w Warszawie.

Pańska skórka
W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską skórką, sprzedawanej często przy cmentarzach w okresie Wszystkich Świętych. Przysmak wziął nazwę od delikatnej skóry panienki. Deser przygotowywany jest z cukru, wody, syropu smakowego, ubitych białek i mąki ziemniaczanej. Od 2008 roku skórka znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego.

W Warszawie warto spróbować słodkości określanej pańską skórką. Smakołyk przygotowywany jest z cukru, wody, syropu smakowego, ubitych białek i mąki ziemniaczanej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne ciekawe produkty i potrawy z woj. mazowieckiego.

Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i...

Źródło:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #2

Zwieger

Zwieger Visionary Dziadek Do Orzechów

133,04 zł59,99 zł-55%
miejsce #3

Kuchenprofi

Kuchenprofi Dziadek do orzechów Classic (KU0809003800)

160,00 zł96,71 zł-40%
miejsce #4

Microplane

Microplane Obieraczka Pionowa Do Warzyw (48192)

125,00 zł84,90 zł-32%
miejsce #5

KINGHOFF

Kinghoff Chlebak stalowy KH3200

69,00 zł54,90 zł-20%
miejsce #7

ProOrient Mata Do Sushi 27 cm

11,99 zł10,20 zł-15%
miejsce #8

Drosselmeyer

Drosselmeyer Dziadek Do Orzechów Czerwony

186,00 zł159,00 zł-15%
miejsce #9

De Buyer

De Buyer Mandolina japońska Komi D201800

175,00 zł154,00 zł-12%
miejsce #10

Villeroy&Boch

Villeroy & Boch For Me Maselniczka 17 X 11 Cm (1041531800)

118,15 zł107,03 zł-9%
miejsce #11

Tefal

TEFAL Fresh Express + MB756G31

267,00 zł249,00 zł-7%
miejsce #12

Zwilling

Zwilling Enfinigy (531037020)

519,00 zł499,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie

Materiał oryginalny: Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca. Zobacz najciekawsze dania i produkty - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie