Parówki na śniadanie, kolację i jako przekąska. Jak często można jeść parówki?
Parówki to jedno z najpopularniejszych dań na stołach Polaków. Są tanie, można je szybko przygotować - zwłaszcza rano, kiedy każdy śpieszy się do pracy. Szybka kanapka z serem lub pomidorem do tego dwie lub trzy podgrzane na szybko w wodzie parówki i śniadanie gotowe. Niestety parówki jemy nie tylko na śniadanie ale także na kolację.
Co producenci dodają do parówek?
Z parówkami jest jak z każdym innym produktem. Im więcej składników na liście tym bardziej uznać należy, że jest to produkt, którego powinniśmy unikać. Producenci aby zaoszczędzić na produkcji dodają całą masę chemii, która szkodzi zarówno dorosłym jak i dzieciom. Do najczęściej używanych dodatków i wypełniaczy, które są bardzo szkodliwe zaliczamy między innymi
- mięso oddzielone mechanicznie (skóra, kości, tłuszcz)
- fosforany
- glutaminian sodu
- wzmacniacze smaku
Nie są to jednak jedyny szkodliwe substancje, które producenci dodają do parówek. Sprawdź, których parówek unikać i nie kupować aby posiłki były zdrowe i pełnowartościowe. Parówek z takim składem nie kupuj:
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?