Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku...
fot. Flickr

Tych przysmaków lepiej nie próbuj. Mogą być śmiertelnie niebezpieczne

CASU MARZU

Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Zobacz również

Komu przeszkadzała Boża Męka, czyli wielki skandal na Mokrem

Komu przeszkadzała Boża Męka, czyli wielki skandal na Mokrem

Rada Miasta Starogard Gdański zakończyła VIII kadencję

Rada Miasta Starogard Gdański zakończyła VIII kadencję

Polecamy

Odkryj 10 największych jezior w Polsce. Gdzie się znajdują?

Odkryj 10 największych jezior w Polsce. Gdzie się znajdują?

Koniec sezonu zasadniczego w NBA. Thunder i Celtics najlepsi

Koniec sezonu zasadniczego w NBA. Thunder i Celtics najlepsi

Nowości w świecie Fallout z okazji serialu. Next-gen patch nadchodzi!

Nowości w świecie Fallout z okazji serialu. Next-gen patch nadchodzi!