Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się...
fot. Bartosz Luczak/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Sałata, szpinak, seler, buraki i rzepa

Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się toksycznych drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym groźnej bakterii Clostridium botulinum, która wydziela silnie trujący jad kiełbasiany.

Jednak ponowne podgrzewanie tych warzyw przekształca ok. 25 proc. azotanów w bardzo toksyczne nitrozoaminy i azotyny, które mają właściwości rakotwórcze. Związki te mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek oraz obniżyć wchłanianie witaminy A.

Dodatkowo azotyny zaburzają prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, przez co zwiększają ryzyko wniknięcia szkodliwych patogenów.

Zobacz również

W jakim składzie Lechia zagra z GKS Tychy? Będą ważne powroty

NOWE
W jakim składzie Lechia zagra z GKS Tychy? Będą ważne powroty

Zderzenie forda z peugeotem w Radziejowie. 50-latka wymusiła pierwszeństwo. Zdjęcia

NOWE
Zderzenie forda z peugeotem w Radziejowie. 50-latka wymusiła pierwszeństwo. Zdjęcia

Polecamy

Reprezentacja Polski rozpoczęła przygotowania do Paryża. Prawie połowa nieobecna

Reprezentacja Polski rozpoczęła przygotowania do Paryża. Prawie połowa nieobecna

Tragiczny finał spływu pontonem na Sanie. Utonął 47-letni mężczyzna

Tragiczny finał spływu pontonem na Sanie. Utonął 47-letni mężczyzna

Jarosław Hampel nie wystartuje w cyklu SEC. Pomyślny występ pozostałych Polaków

Jarosław Hampel nie wystartuje w cyklu SEC. Pomyślny występ pozostałych Polaków