Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po...
fot. Tatiana Volgutova/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Grzyby

Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po obróbce termicznej i nie poddawać ich ponownemu podgrzewaniu. Te produkty z natury należą do ciężkostrawnych, a ich ponowne ogrzewanie może nasilać dolegliwości trawienne.

Dodatkowo po kolejnej obróbce termicznej grzyby wydzielają toksyczne związki, które wywołują niestrawność, ból brzucha oraz biegunki z domieszką krwi.

W niektórych badaniach zaobserwowano również, że jedzenie grzybów po ponownym podgrzewaniu może zaburzać rytm pracy serca.

Zobacz również

Wypadek na drodze wojewódzkiej

Wypadek na drodze wojewódzkiej

Wypadek auta z ciężarówką na A2! Czekają nas dwie godziny utrudnień na drogach

Wypadek auta z ciężarówką na A2! Czekają nas dwie godziny utrudnień na drogach

Polecamy

Chiny wystrzeliły sondę. Ma ona dotrzeć na niewidoczną stronę Księżyca

Chiny wystrzeliły sondę. Ma ona dotrzeć na niewidoczną stronę Księżyca

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!

O krok od tragedii w Gdańsku! Zasłabł i potrącił kobietę z dzieckiem

O krok od tragedii w Gdańsku! Zasłabł i potrącił kobietę z dzieckiem