Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Ursula von der Leyen oraz Donald Tusk gośćmi XVI Europejskiego Kongresu Gospodarczego

Ursula von der Leyen oraz Donald Tusk gośćmi XVI Europejskiego Kongresu Gospodarczego

Kolejarz jednak nie pojedzie w ten weekend. Zadecydowała o tym pogoda

Kolejarz jednak nie pojedzie w ten weekend. Zadecydowała o tym pogoda

Polecamy

Serial Fallout powróci z nowym sezonem! Są powody do radości

Serial Fallout powróci z nowym sezonem! Są powody do radości

Jak usunąć plamy z oleju silnikowego z podjazdu? To radzi ekspert z Wielkiej Brytanii

Jak usunąć plamy z oleju silnikowego z podjazdu? To radzi ekspert z Wielkiej Brytanii

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka