Osiem grup uczniów liczących po dwie osoby uczestniczyło w konkursie na najlepszą kiełbasę parzoną zorganizowanym w Zespole Szkół Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących.
Nad całością procesu robienia kiełbasy domowym sposobem czuwali nauczyciele oraz technolog z jarosławskich zakładów mięsnych.
- Uczniowie mieli przygotowane 5 rodzajów mięs oraz przyprawy i osłonki. Sami dobierali proporcje i wykonywali wszystkie czynności, od zmieszania składników aż po podanie gotowego wyrobu - wyjaśnia Monika Krypel, czuwająca razem z Marzeną Wojner nad konkursem z ramienia szkoły.
Rywalizujący bazowali na wieprzowinie, a do swoich kiełbas nie żałowali lepszych gatunków mięsa. Wszystkim udało się przygotować 2 kilogramy kiełbasy białej parzonej z produktów, których wartość nie przekroczyła 20 zł.
Przykładowa uczniowska kiełbasa składała się z 0,4 kilograma najlepszego mięsa wieprzowego, 0,6 mięsa klasy drugiej, 0,8 trzeciej i 0,4 czwartej. Jego wartość wyniosła 18 zł, do tego 2 zł kosztowały przyprawy i osłonki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej Piaseczny przeszedł operację? Wygląda na to, że chciał ukryć opatrunki...
- Kim jest córka Kowalewskiego? Gabriela idzie w ślady rodziców. Będzie wielką gwiazdą?
- Nowe wieści o tajemniczym ojcu dziecka Tomaszewskiej. Wygadała się bliska osoba
- Wszyscy patrzyli na wyeksponowane krągłości Romanowskiej. Projektant gwiazd ocenia