UOKiK: Przy zakupie jaj klienci są oszukiwani

    UOKiK: Przy zakupie jaj klienci są oszukiwani

    Małgorzata Motor

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    UOKiK: Przy zakupie jaj klienci są oszukiwani

    ©UOKiK

    W ostatnim kwartale ub. roku inspektorzy handlowi sprawdzali jaja kurze, przeznaczone do sprzedaży. - W zakresie oznakowania najgorzej wypadły jaja sprzedawane luzem na targowiskach - mówi Ernest Makowski z UOKiK
    UOKiK: Przy zakupie jaj klienci są oszukiwani

    ©UOKiK

    - Inspektorzy handlowi zwracali uwagę między innymi na prawidłowość oznakowania jaj luzem, a także przestrzeganie zakazu wprowadzania konsumentów w błąd co do sposobu chowu niosek czy właściwości odżywczych jaj. Prawdziwa informacja ma dla konsumenta duże znaczenie ponieważ np. jaja z chowu klatkowego są tańsze niż z wolnego wybiegu - wyjaśnia Ernest Makowski z UOKiK.

    - Jak wypadła tegoroczna kontrola?

    - Kontrolą objęto w sumie 158 punktów sprzedaży detalicznej jaj, w tym 73 sklepy działające w sieciach handlowych, 73 inne sklepy wraz targowiskami oraz 12 hurtowni, które są zaliczane do punktów sprzedaży prowadzących handel detaliczny. Nieprawidłowości stwierdzono w 73 placówkach. To 46,2 proc. ogółem skontrolowanych.

    - Czego dotyczyły te nieprawidłowości?

    - Najczęściej kwestionowano nieprawidłowe oznakowanie, rzadziej - niewłaściwą wagę. W zakresie oznakowania najgorzej wypadły jaja sprzedawane luzem na targowiskach. Przedsiębiorcy nie informowali prawidłowo o metodzie chowu kur, używając np. jedynie określenia "jaja od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu". Tymczasem informowanie o metodzie chowu kur jest obowiązkowe także przypadku jej sprzedawanych luzem. Inny przykład to wprowadzanie w błąd. Niektórzy przedsiębiorcy sugerowali, że oferowane przez nich jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu np. umieszczając na opakowaniu informację "świeże wiejskie jaja", podczas gdy w rzeczywistości był to chów klatkowy.

    - Na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę, kupując jaja?

    - Konsumentom mogą być sprzedawane wyłącznie jaja świeże, czyli klasy A. Takie jaja muszą na skorupie posiadać informacje o metodzie chowu kur (0 - ekologiczna, 1 - wolny wybieg, 2- ściółkowa, 3 - klatkowa), kod państwa (PL - Polska), weterynaryjny numer identyfikacyjny, czyli kod zakładu produkcji. Opakowanie jej musi informować o klasie jakości (np. A), wadze (np. M, XL), dacie minimalnej trwałości, metodzie chowu kur. W miejscu sprzedaży jaj oferowanych luzem, na sztuki powinny się znajdować się te same informacje, które wymagane są na opakowaniu a także nazwa albo imię i nazwisko producenta.

    Czytaj treści premium w Nowinach24 Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (5)

    Dodaj komentarz
    Wszystkie komentarze (5) forum.nowiny24.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo