Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W cukierni na Miodowej w Rzeszowie powstają wielkanocne cuda. Czekoladowe pisanki, zające i baranki mogą być ozdobą każdego koszyczka

Beata Terczyńska
Beata Terczyńska
Cukiernicy z Rzeszowa na słodkości wykorzystują białą i ciemną, deserową, belgijską czekoladę, którą można później śmiało schrupać.
Cukiernicy z Rzeszowa na słodkości wykorzystują białą i ciemną, deserową, belgijską czekoladę, którą można później śmiało schrupać. K_kapica_afk
Czekoladowe pisanki, zające, króliczki, baranki - takie świąteczne czekoladowe cuda rokrocznie tworzą mistrzowie cukiernicy z ulicy Miodowej w Rzeszowie, znani też z piernikowo - marcepanowej szopki w święta Bożego Narodzenia.

Odwiedzających rzeszowską cukiernię Julian Orłowski & Kazimierz Rak z pewnością rozbawi ustawione na wystawie na dużej czekoladowej babie - około 60-centymetrowe czekoladowe jajo. Jest pęknięte, a ze środka zamiast kurczaczka wystaje króliczek.

- W poprzednich latach robiliśmy więcej takich sporych czekoladowych jaj wielkanocnych, ale w tym przez pandemię zrezygnowaliśmy, bo nie było popytu - przyznaje Kuba Rak, mistrz cukiernik z ul. Miodowej w Rzeszowie.

- Takie pisanki często zamawiały firmy, które brały je jako prezenty dla klientów czy partnerów biznesowych, a teraz mnóstwo przedsiębiorców pracuje zdalnie. Dlatego zdecydowaliśmy się raczej na mniejsze czekoladowe jajka, które są ozdobą małych babeczek piaskowych, czy drożdżowych, dodatkowo przyozdobionych np. baziami, czy ptasim gniazdkiem, kwiatami z czekolady czy marcepana. To się fajnie sprzedaje, bo mniejsze i tańsze.

Wielkanocne przysmaki z cukiernia na Miodowej. Zobacz zdjęcia:

Wielkanocne wypieki cukierni Orłowski & Rak w Rzeszowie. Zobaczcie galerię zdjęć.

Wielkanocne wypieki cukierni Orłowski & Rak przy ul. Miodowe...

Pisanki wylewane są z formy. W dwóch połówkach, klejonych później gorącą czekoladą. Poza jajkami barwionymi barwnikami spożywczymi na żółto, zielono, pomarańczowo, czerwono, fioletowo, niebiesko, różowo, cukiernicy z Miodowej korzystając z gotowych form tworzą też czekoladowe króliczki, zajączki, baranki.

Na słodkości wykorzystują białą i ciemną, deserową, belgijską czekoladę, którą można później śmiało schrupać.

Ile w tym roku zużyli czekolady?

- Sądzę, że w granicach 100 kilogramów - przyznaje Kuba Rak.

Cukiernicy z Rzeszowa pieką też oczywiście ciasta świąteczne. Mazurki z kajmakiem i czarną porzeczką albo morelowo - czekoladowe, babki wielkanocne, serniki, rolady makowe w cieście kruchym i biszkoptowym, orzechowe, z bakaliami. Część jest udekorowana świątecznie marcepanowymi akcentami symboli budzącego się na wiosnę życia. Cukiernia będzie otwarta także w sobotę, od 9 do 13.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24