W Dzień Matki zaskocz swoją Mamę słodką pobudką, przygotowując jej śniadanie do łóżka
Ciasto kokosowe z kaszą jęczmienną
SKŁADNIKI
Na ok. 10 porcji
• 150 g masła
• 185 g cukru
• 3 duże jajka
• 2 żółtka
• 225 g wiórków kokosowych
• 75 g mleka
• 50 g kaszy jęczmiennej
• 200 g mąki pszennej
• 50 g mielonych migdałów
• 22 g drożdży suszonych (ok. 7 łyżeczek)
Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Oro.
PRZYGOTOWANIE
Wyjmij masło z lodówki ok. 2 godziny wcześniej, tak by zmiękło. Kaszę ugotuj w ok. 100 ml wody i przestudź. Do miseczki przesiej mąkę, zmielone migdały i drożdże. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki: jajka, żółtka, wiórki kokosowe, mleko, ugotowaną kaszę i suche składniki. Wymieszaj starannie, ruchami od dołu ku górze, tak by ciasto było dobrze „napowietrzone” i gładkie.
Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (możesz użyć jednej większej „keksówki” lub kilku mniejszych). Piecz w piekarniku w temperaturze 185° przez 45 minut.