Publikacja to efekt dwunastu edycji Biesiady nad Wyczawą. Imprezy kulinarnej, promującej regionalne potrawy. W książce znajdzie się 40 opisów potraw, po trzy zwycięskie z każdej edycji biesiady.
- Wybraliśmy potrawy będące w palecie naszego dziedzictwa kulinarnego, doskonale wpisujące się w poziom tradycji kulturowej naszego regionu. Zaprezentowaliśmy również twórców tych potraw. Najczęściej to grupy osób, koła gospodyń wiejskich, lokalne stowarzyszenia. Doceniamy to, że odszukali te przepisy i kultywują to nasze dziedzictwo kulinarne - mówi Adam Halwa, dyr. Centrum Kulturalnego w Przemyślu.
Wydrukowanych zostało tysiąc egzemplarzy książki. Była rozdawana m.in. podczas niedawnej Biesiady nad Morawskim Łęgiem. Część nakładu trafi do urzędów gmin i bilbiotek z powiatów przemyskiego, jarosławskiego, przeworskiego i lubaczowskiego.
Publikację będzie można za darmo ściągnąć z Internetu. W formacie pdf będzie umieszczona na stronie Centrum Kulturalnego - www.ck.przemysl.pl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej Piaseczny przeszedł operację? Wygląda na to, że chciał ukryć opatrunki...
- Kim jest córka Kowalewskiego? Gabriela idzie w ślady rodziców. Będzie wielką gwiazdą?
- Nowe wieści o tajemniczym ojcu dziecka Tomaszewskiej. Wygadała się bliska osoba
- Wszyscy patrzyli na wyeksponowane krągłości Romanowskiej. Projektant gwiazd ocenia