W spotkaniu "Noc arabska", prowadzonym przez Mohameda Nasefa, wzięło udział ponad 60 osób.
- Tym razem, na początku wakacji chcieliśmy zaprosić państwa na wędrówkę kulinarną po świecie - powiedziała dyrektor JDK Krystyna Kasprzyk, przedstawiając zebranym gospodarza spotkania oraz jego przełożonego - Zbigniewa Kurleto, szefa kuchni firmie "Trafunek" Marka Mroczki.
Uczestnicy spotkania mieli okazję bliżej poznać kulturę arabską oraz spróbować specjałów kuchni egipskiej.
- Na początek wyświetlony został kilkunastominutowy dokumentalny film o Egipcie, przybliżający historię, kulturę i religię kraju, tradycje i zwyczaje mieszkańców oraz najbardziej interesujące dla turystów miejsca - relacjonuje Jadwiga Steliga z JDK. - Po prezentacji Mahomed Nasef zaprosił wszystkich do degustacji przygotowanych przez siebie potraw. Każdy kto chciał mógł spróbować jak smakuje m.in. kebab drobiowy, bramida warzywna (sezonowe warzywa pokrojone w kostkę i smażone na głębokim tłuszczu), gulasz arabski z chlebem i ryżem orientalnym z szafranem oraz sałatki i cztery rodzaje sosów: czosnkowy, orientalny, ostry i mega ostry.
Później były herbaty i wyśmienite ciasteczka, a chętni mogli spróbować jak się pali fajkę wodną. Wszystko w pięknej scenerii, przygotowanej przez plastyczki z JDK.
Mahomed Nasef urodził się w Kairze, gdzie ukończył studia odpowiadające polskiemu prawu administracyjnemu. W Polsce mieszka od kilkunastu lat. Pracuje w znanej nie tylko w najbliższej okolicy ze znakomitego menu firmie cateringowej "Trafunek" w Dębowcu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?