Ten wynik jest najwyższym w historii polskiego drobiarstwa.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, nie licząc października, granicę stu milionów przekroczono jeszcze dwukrotnie – w sierpniu 2106 roku z 100,2 mln sztuk oraz w sierpniu tego roku z 103,7 mln.
Polecamy też:**Jarosław Sachajko: - Dla młodych rolników musimy mieć atrakcyjną ofertę [rozmowa]**
- Hodowcy mieli w tym roku szczęście bo dzięki kłopotom sanitarnym oraz aferom łapówkarskim w Brazylii istotnie zmniejszył się import mięsa z tego kraju do Europy, co pozwoliło utrzymać ceny skupu żywca w Polsce na relatywnie atrakcyjnym poziomie – komentuje Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Podkreśla też, że ewentualne zbyt duże przyspieszenie produkcji może oznaczać kłopoty z uzyskaniem atrakcyjnych dla hodowców cen w 2018.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas
Polska to największy producent brojlerów na unijnym rynku.
Źródło informacji: KIPDiP
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas