MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić....
fot. pixabay.com/miradja

W tych grzybach nie znajdziesz robaków. Kurki już widać w polskich lasach. Nie smaż ich i nie sól, bo stracą wartości przeciwpasożytnicze

Przyprawa z suszonych kurek

Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić. Doświadczeni grzybiarze są zdania, że lepiej robić to na sucho, kontakt z wodą nie wpłynie dobrze na suszenie i zabije walory smakowe. Przyda się więc pędzelek, szczoteczka i nożyk. Gotowe kawałki kurek można suszyć na kilka sposobów – w piekarniku, suszarce, na kaloryferze, a przy ciepłych dniach nawet na słońcu. Gdy będą kruche i łamliwe, trzeba je zmielić, a następnie umieścić w szklanym pojemniku, najlepiej w zacienionym miejscu. Taka aromatyczna i lekko pikantna przyprawa doskonale sprawdzi się do mięs, sosów i wielu wykwintnych dań.

Zobacz również

Gliwiccy kardiolodzy wszczepili pacjentowi jeden z najnowocześniejszych rozruszników

Gliwiccy kardiolodzy wszczepili pacjentowi jeden z najnowocześniejszych rozruszników

Trener puścił farbę. Gotowa na rekord Polski! Rzymskie wakacje czy Anioły i demony?

Trener puścił farbę. Gotowa na rekord Polski! Rzymskie wakacje czy Anioły i demony?

Polecamy

Wilgotne brownie z malinami. Spróbujesz i przepadniesz

Wilgotne brownie z malinami. Spróbujesz i przepadniesz

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

Najlepsze kąpieliska w Polsce wybrane! Te miejsca zdobyły Błękitną Flagę

Najlepsze kąpieliska w Polsce wybrane! Te miejsca zdobyły Błękitną Flagę