W związku z koronawirusem w Przemyślu ruszyła akcja "Wspieram lokalsów". Apel od przemyskiej gastronomii do mieszkańców

Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Przemyscy gastronomicy prowadzą wspólną akcję, promującą dostawy gotowego jedzenia z dowozem do klienta lub na wynos.
Przemyscy gastronomicy prowadzą wspólną akcję, promującą dostawy gotowego jedzenia z dowozem do klienta lub na wynos. UM Przemyśl
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Właściciele przemyskich lokali gastronomicznych zjednoczyli się w obliczu zagrożenia koronawirusem, proszą przemyślan o wsparcie. Postanowili wspólnie promować usługi dowozu posiłków lub wydawania ich "na wynos". Do akcji przystąpiły również lokale, które do tej pory nie prowadziły usług dostaw potraw. Ich akcję wspiera Urząd Miejski w Przemyślu.

Z powodu ograniczeń wprowadzonych w ramach walki z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, restaruacje, puby i inne lokale gastronomiczne mogą oferować jedzenie tylko "na wynos" luz z dowozem do klienta. To odgórne obostrzenia, wprowadzone przez rząd. Chodzi o unikanie gromadzenia się ludzi w miejscach publicznych.

- Wielu właścicieli restauracji, pubów, kawiarni i barów w Przemyślu i w całej Polsce stanęła przed nie lada wyzwaniem. Głównym utrzymaniem lokali gastronomicznych zwłaszcza tych położonych na starym mieście, ale nie tylko, jest sprzedaż w lokalu. Niektórzy w nigdy nie prowadzili sprzedaży na dowóz i teraz muszą zmierzyć się z poważnym problemem. Branża gastronomiczna przechodzi ogromny kryzys i wielu z nas nie liczy teraz na zyski, a walczy o utrzymanie biznesów, ponieważ jesteśmy odpowiedzialni m.in. za pracowników — piszą w apelu przemyscy gastronomicy.

- Wiemy, że zawsze możemy liczyć na przemyślan, dlatego apelujemy, abyście zamawiali "na dowóz"i "na wynos" od lokalsów. Wspierajcie lokalny biznes, a my obiecujemy, że dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były dostarczane do was bezpiecznie z zachowaniem wszelkich norm higieny. Wielu z nas wprowadziło "dostawy bezdotykowe", używamy specjalnej chemii do dezynfekcji, pracujemy w rękawiczkach, a płatność przyjmujemy w większość kartą płatniczą lub on-line. W tym ostatnim przypadku nie musimy nawet widzieć odbiorcy, bo jedzenie zostawiamy pod drzwiami i informujemy o dostawie telefonicznie — twierdzą właściciele lokali gastronomicznych w Przemyślu.

Inicjatywę wsparły władze Przemyśla, które promują akcję na swoje stronie internetowej: - Przemyślanie! I właśnie teraz nadeszła ta chwila, w której możemy zjednoczyć siły i pomóc sobie nawzajem. Zachęcamy wszystkich do wspierania naszych „lokalsów”! Zamawiajcie u przemyskich restauratorów jedzenie NA DOWÓZ i NA WYNOS! Nie będziecie głodni, a im będzie łatwiej przetrwać ten ciężki okres.

Wykaz lokali biorących udział w akcji
Przemyśl - Zasanie:

  • Fasto Pizza, ul. Krasińskiego 3 – tel. 16 679 10 90 - dowóz i wynos
  • Pizzeria "Italia" - Zdzisław Zachara, ul. św. Jana Nepomucena 1 - tel. 16 670 21 71 - dowóz i wynos
  • Restauracja Amici, ul. Goszczyńskiego 7b - tel. 606 849 844 - dowóz i wynos
  • Da Grasso, ul. Bema 6, Przemyśl – tel. 504 915 296, 16 670 75 50 - dowóz i wynos
  • Zakład produkcji gastronomicznej E-sko, ul. Opalińskiego 13, Przemyśl - wynos

Przemyśl – Stare Miasto:

  • Rutyna Cocktails Music Food, ul. Serbańska 1 - tel. 690 888 598 - dowóz i wynos
  • Samir kebab, ul. Słowackiego 18 - tel. 570 666 944 - dowóz i wynos
  • Big Mama Pizza, ul. Słowackiego 18 – tel. 500 400 168- dowóz i wynos
  • Restauracja BOSKO, ul. Władycze 1 - tel. 574 433 858 - dowóz i wynos
  • Cuda Wianki / Selfier, Rynek 5 - tel. 533 090 999 - dowóz i wynos
  • Pizzeria Mamma Mia, ul. Franciszkańska 22 – tel. 16 675 22 11 - dowóz i wynos
  • Restauracja Dominikańska, Plac Dominikański 3 - tel. 16 678 20 75 - dowóz i wynos
  • Prosto z Malty, ul. Franciszkańska 1 - tel. 798 127 587 - dowóz
  • Kawiarnia Libera, Rynek 26 - tel. 690 440 683 - wynos
  • Stara Pączkarnia Przemyśl, ul. Franciszkańska 37 - wynos
  • Bar Przemyskie Klimaty, ul. Dworskiego 12 - tel. 575 564 141 - dowóz
  • Waffeluja - desery (holenderskie ciastka z karmelem, holenderskie pulchne naleśniczki, belgijskie wafle - wypiekanie na patyku) - tel. 796 417 743 – dowóz i wynos
  • Bistro Lubię Jeść, ul. Sportowa 5 - tel. 500 516 543 - dowóz i wynos
  • Bar Góral, ul. Piłsudskiego 6 - tel. 795 220 245 - dowóz

- Właścicieli restauracji/barów/cukierni/pubów, których w niej nie ujęliśmy, prosimy o kontakt mailowy: [email protected] lub na [email protected] - zachęca Urząd Miejski w Przemyślu.

Omikron dotarł do Europy

Wideo

Komentarze 13

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Arek

Nigdy nic już nie zamówię z Rubina, bleee. Całe wywaliłem w śmietnik.

G
Gość
17 marca, 19:29, solski gwiazda nowin:

zrób pizze w domu 3zł,zupe 50gr,drugie danie 5zł ,nawet kebaba zrobicie bo baranów pełno,piszę o porcji ,ludzie się nauczą do końca roku gotować i zobaczą bicie 300%

18 marca, 07:28, Gość:

To ja poproszę przepis na zupę za 50 gr

18 marca, 7:53, Gość:

to zapytaj mamusie ile płaci za garnek rosołu i podziel na talerze.

18 marca, 8:46, Gość:

Nie muszę pytać sam gotuje a za 2 zł na 4 osoby możesz ugotować herbatę a nie rosół

18 marca, 17:21, Gość:

I to bez cukru!

zrób kebaba barana już masz

G
Gość
17 marca, 19:29, solski gwiazda nowin:

zrób pizze w domu 3zł,zupe 50gr,drugie danie 5zł ,nawet kebaba zrobicie bo baranów pełno,piszę o porcji ,ludzie się nauczą do końca roku gotować i zobaczą bicie 300%

18 marca, 07:28, Gość:

To ja poproszę przepis na zupę za 50 gr

18 marca, 7:53, Gość:

to zapytaj mamusie ile płaci za garnek rosołu i podziel na talerze.

18 marca, 8:46, Gość:

Nie muszę pytać sam gotuje a za 2 zł na 4 osoby możesz ugotować herbatę a nie rosół

I to bez cukru!

G
Gość
17 marca, 19:29, solski gwiazda nowin:

zrób pizze w domu 3zł,zupe 50gr,drugie danie 5zł ,nawet kebaba zrobicie bo baranów pełno,piszę o porcji ,ludzie się nauczą do końca roku gotować i zobaczą bicie 300%

18 marca, 07:28, Gość:

To ja poproszę przepis na zupę za 50 gr

18 marca, 7:53, Gość:

to zapytaj mamusie ile płaci za garnek rosołu i podziel na talerze.

Nie muszę pytać sam gotuje a za 2 zł na 4 osoby możesz ugotować herbatę a nie rosół

G
Gość
17 marca, 19:29, solski gwiazda nowin:

zrób pizze w domu 3zł,zupe 50gr,drugie danie 5zł ,nawet kebaba zrobicie bo baranów pełno,piszę o porcji ,ludzie się nauczą do końca roku gotować i zobaczą bicie 300%

18 marca, 07:28, Gość:

To ja poproszę przepis na zupę za 50 gr

to zapytaj mamusie ile płaci za garnek rosołu i podziel na talerze.

G
Gość
17 marca, 19:29, solski gwiazda nowin:

zrób pizze w domu 3zł,zupe 50gr,drugie danie 5zł ,nawet kebaba zrobicie bo baranów pełno,piszę o porcji ,ludzie się nauczą do końca roku gotować i zobaczą bicie 300%

To ja poproszę przepis na zupę za 50 gr

s
solski gwiazda nowin

zrób pizze w domu 3zł,zupe 50gr,drugie danie 5zł ,nawet kebaba zrobicie bo baranów pełno,piszę o porcji ,ludzie się nauczą do końca roku gotować i zobaczą bicie 300%

G
Gość
17 marca, 7:40, Gość:

Tak, tylko ciekawe skąd na to pieniądze wziąć ?!

17 marca, 09:12, Gość:

co trzeba mieć we łbie żeby mieć taki sposób myślenia ??

Nie sądzę, że wszystkich stać na codzienny obiad dla przykładowo 4 osobowej rodziny. Część osób znalazła się w niezbyt komfortowej/pewnej sytuacji finansowej. Więc zamawianie obiadów po prostu odpada.

G
Gość
16 marca, 22:24, Mira:

Waffeluja, gdzie to jest?

znajdź Sobie w "okularach" (google)

G
Gość
17 marca, 7:40, Gość:

Tak, tylko ciekawe skąd na to pieniądze wziąć ?!

co trzeba mieć we łbie żeby mieć taki sposób myślenia ??

M
Majk

Świetna inicjatywa Prezydenta.

Brawo

G
Gość

Tak, tylko ciekawe skąd na to pieniądze wziąć ?!

M
Mira

Waffeluja, gdzie to jest?

Dodaj ogłoszenie