Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Walory smakowe i odżywcze dyni

Ula Sobol
- Dynia lubi pomarańczę i miód - podkreśla Grzegorz Józefczyk, kucharz restauracji "Jaś Wędrowniczek” z Rymanowa
- Dynia lubi pomarańczę i miód - podkreśla Grzegorz Józefczyk, kucharz restauracji "Jaś Wędrowniczek” z Rymanowa Archiwum restauracji "Jaś Wędrowniczek"
- Dynia dobrze smakuje. Zawiera wiele witamin. dodaje potrawom ładnego koloru i zagęszcza je. Jest też nisko kaloryczna i bogata w beta-karoten. Zawiera dużo witamin z grupy B i po ugotowaniu nie traci właściwości odżywczych - podkreśla Grzegorz Józefczyk. kucharz z restauracji "Jaś Wędrowniczek" z Rymanowa

- Co można ugotować z dyni?

- Zupę, puree, podać ją jako danie z grilla lub panierowaną jako zamiennik mięsny dla wegetarian.

W swojej karcie dań jakie proponujecie dania z dynią

- Tak, mamy zupę z dyni na ostro z chili i goździkami oraz naleśniki z marmoladą dyniowo-jabłkową.

- Walory dyni?

- Dynia dobrze smakuje. Zawiera wiele witamin. dodaje potrawom ładnego koloru i zagęszcza je. Jest też nisko kaloryczna i bogata w beta-karoten. Zawiera dużo witamin z grupy B i co najważniejsze po ugotowaniu nie traci właściwości odżywczych.

- Czy wszystkie dynie smakują tak samo?

- Nie wszystkie dynie smakują tak samo: jedne są bardziej słodkie, inne mączne, jeszcze inne - lekko orzechowe. Wszystko zależy od odmiany dyni.
- Jakie przyprawy doskonale komponują się z dynią?

- Potrawy z dyni słabo doprawione mogą okazać się bardzo mdłe w smaku dlatego najlepiej używać przypraw aromatycznych, takich jak: kolendra, chilli, imbir i skórka pomarańczowa.

- Czy dynię można łączyć z mięsem?

- Oczywiście, że tak. Kiszona lub marynowana to świetny dodatek do mięs. Najlepiej smakuje z cielęciną lub drobiem.

- Jak gotować dynię?

- Dynię najlepiej podsmażyć aby zachować w niej karoten.

- A do czego możemy wykorzystać pestki z dyni?

- Pestki z dyni to świetny dodatek do sałatek i zup. Robi się też z nich olej. Jednak najlepsze są same pestki dyni. Można je nazwać kapsułkami zdrowia. Są skarbnicą cynku, magnezu i żelaza i podobnie jak sama dynia maja dużo witamin zwłaszcza z grupy B. Wspomagają także koncentrację i przemianę materii.
- Jak zrobić prażone pestki dyni?

- Pestki należy wysuszyć, obrać z łupin i uprażyć.

Jak przechowywać dynię?

- Najlepszym miejscem do przechowywania dyni jest chłodny, przewiewny i suchy magazyn.

- Czy można ją mrozić?

- Tak. Dynia jest warzywem, które można mrozić.

- Sekret szefa kuchni (kucharza) - dotyczący dyni?

- Lubi pomarańczę i miód.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24