Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa i owoce bez chemii? Wyhoduj je we własnym ogródku. Dzięki tym naturalnym nawozom będą rosły jak na drożdżach

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jajka stanowią jeden z kluczowych produktów w naszej diecie. Okazuje się, że ich skorupki działają cuda w ogrodnictwie. Mają mnóstwo wapnia i krzemu, co wzmacnia rośliny w okresie wzrostu. Można je użyć na sucho lub w formie nawozu. Pierwsza opcja zakłada rozsypanie pokruszonych skorupek pod roślinami, przy drugiej należy zalać je wrzątkiem i zostawić na kilka dni. Wywar ze skorupek sprawdzi się przy uprawie ogórków lub pomidorów.
Jajka stanowią jeden z kluczowych produktów w naszej diecie. Okazuje się, że ich skorupki działają cuda w ogrodnictwie. Mają mnóstwo wapnia i krzemu, co wzmacnia rośliny w okresie wzrostu. Można je użyć na sucho lub w formie nawozu. Pierwsza opcja zakłada rozsypanie pokruszonych skorupek pod roślinami, przy drugiej należy zalać je wrzątkiem i zostawić na kilka dni. Wywar ze skorupek sprawdzi się przy uprawie ogórków lub pomidorów. GettyImages/ThamKC
W dobie obecnych w warzywach i owocach pestycydów wielu z nas szuka naturalnych alternatyw. Chcemy jeść smacznie i zdrowo, najlepiej te produkty, które pochodzą prosto z krzaka lub rolniczego pola. Co zrobić, gdy nie mamy dostępu do lokalnego dostawcy? Warto postawić na domowy ogródek. Za uprawę truskawek lub pomidorów mogą wziąć się nawet nowicjusze. W utrzymaniu ekologicznych zbiorów pomogą nawozy bez chemii. Jak je zrobić? Podpowiadamy!

Czy da się wyhodować warzywa i owoce bez chemii?

Naturalnie, czyli bez chemii. Tak chcemy żyć i tak samo się odżywiać. Nie wyeliminujemy całkowicie wszelkich substancji szkodliwych z otoczenia, ale możemy znacznie ograniczać ich rozpowszechnianie.

Uprawa warzyw i owoców sprzyja temu, by zacząć być eko. Niepryskane zbiory odwdzięczą się soczystością, kolorem i walorami odżywczymi. Zamiast kupować gotowe nawozy, można samemu przygotować podkład, który wzmocni rośliny w okresie wzrostu.

Domowe nawozy dla każdego. Można wykorzystać wiele produktów codziennego użytku

Rolnicy od wielu lat stawiają na kompost lub obornik, szary Kowalski może zrobić go z podstawowych produktów, które ma w domu.

Dokarmianie roślin poprzez nawóz to obowiązek każdego ogrodnika. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że możemy to zrobić, wykorzystując resztki żywności. Skorupki jaj? Skórki bananów? Tak, dzięki temu wiele warzyw i owoców będzie rosło. Nawozy przygotowuje się bardzo łatwo, część produktów może być użyta od razu jako składnik odżywczy.

- Przez lata stosowania gotowych nawozów sztucznych, zapomnieliśmy o starych i sprawdzonych, a zarazem ekologicznych metodach nawożenia roślin. Skorupki jaj są odpadem organicznym, który można kompostować. Jednak nadają się również jako produkt samodzielny, ponieważ zawierają dużą ilość wapnia. Składnik ten można wykorzystać na działce, ale również w uprawie roślin doniczkowych - informuje na stronie Okręgu Łódzkiego PZD Agnieszka Lazar, instruktor ds. ogrodniczych.

Choć brzmi to wymagająco, to zrobienie naturalnych nawozów nie jest trudne. Zobacz, jakich produktów użyć i jak wykonać wzmacniającą mieszankę dla roślin.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24