Wicepremier Morawiecki, podpisał Deklarację rozwoju rynku produkcji mięsa wieprzowego

oprac. JL
„Deklarację rozwoju rynku produkcji mięsa wieprzowego” podpisali (od lewej): Władysław Ortyl - marszałek woj. podkarpackiego, Mateusz Morawiecki - wicepremier, minister rozwoju i finansów, Andrzej Goździkowski - prezes zarządu Cedrob S.A.
„Deklarację rozwoju rynku produkcji mięsa wieprzowego” podpisali (od lewej): Władysław Ortyl - marszałek woj. podkarpackiego, Mateusz Morawiecki - wicepremier, minister rozwoju i finansów, Andrzej Goździkowski - prezes zarządu Cedrob S.A. Archiwum
Udostępnij:
W icepremier, minister rozwoju i finansów – Mateusz Morawiecki, marszałek województwa podkarpackiego – Władysław Ortyl oraz Andrzej Goździkowski podpisali „Deklarację rozwoju rynku produkcji mięsa wieprzowego”.

- Dla wielu Polaków dużym zaskoczeniem byłby z pewnością fakt, że nasz kraj z eksportera wieprzowiny stał się jej importerem. 30 proc. spożywanej przez nas wieprzowiny nie jest produkowana w Polsce. Jak odwrócić ten trend i znów uczynić Polskę potęgę w produkcji mięsa wieprzowego, zastanawiano się podczas jednego z paneli KONGRESU 590. Merytoryczna dyskusja, w którą wprowadził gości Andrzej Goździkowski, prezes zarządu Cedrob S.A., jeden z architektów sukcesu polskiego drobiu, zakończyła się złożeniem konkretnej deklaracji - wyjaśnia złożoność tego zagadnienia Anna Furman, uczestniczka KONGRESU 590 w podrzeszowskiej Jasionce.

Wicepremier, minister rozwoju i finansów – Mateusz Morawiecki, marszałek województwa podkarpackiego – Władysław Ortyl oraz Andrzej Goździkowski podpisali podczas KONGRESU 590  „Deklarację rozwoju rynku produkcji mięsa wieprzowego”. Oto jej pełna treść deklaracji:

Mając na względzie wagę oraz znaczenie sektora mięsnego dla rozwoju gospodarki Polski, deklarujemy chęć odbudowy rodzimego rynku produkcji wieprzowiny. Dążąc do zrealizowanie tego celu zamierzamy:

I. zgodnie z założeniami patriotyzmu gospodarczego, zbudować zintegrowany łańcuch wartości w gospodarce rolnej – począwszy od producenta pasz, producenta trzody chlewnej aż po nowoczesne zakłady produkcyjne,

II. stwarzać warunki do poprawy konkurencyjności polskiej wieprzowiny na światowym rynku,

III. zapewnić stabilne dochody rodzinnym gospodarstwom rolnym,

IV. scentralizować działania promujące polską wieprzowinę na arenie międzynarodowej,

V. prowadzić produkcję w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialności za ochronę środowiska,

VI. inwestować w edukację poprzez stworzenie infrastruktury technicznej oraz szkoleniowej do profesjonalizacji produkcji wieprzowiny w kraju,

VII. zapewnić Polakom łatwiejszy dostęp do rodzimej żywności wysokiej jakości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie