Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielki gest kucharzy i gości restauracji Gustum w Tarnobrzegu. Wsparli Dom Dziecka w Skopaniu [ZDJĘCIA]

Wioletta Wojtkowiak
Wioletta Wojtkowiak
Szczytny cel miała kolacja degustacyjna w restauracji Gustum tarnobrzeskiego hotelu Evva. W czwartkowym wydarzeniu wzięło udział ponad dwudziestu gości, którzy chcieli poznać smak nowych potraw i zakosztować radości pomagania.

- Listopad kulinarnie jest miesiącem gęsiny. Chcemy przybliżyć smak tego mięsa. Cała kolacja oparta jest na modnym „Live cooking”. Każdy z setów degustacyjnych został przygotowany i zaprezentowany przez szefów kuchni na oczach gości – mówili pomysłodawcy kolacji degustacyjnej, szefowie kuchni restauracji Gustum, Piotr Łępa i Piotr Górski.

W organizacji akcji wsparli ich zaprzyjaźnieni i cenieni w Polsce szefowie kuchni - Michał Góra i Gerard Rytter, mistrz cukiernictwa Mariusz Zych, doradca kulinarny Grzegorz Bukowiec i Adam Ziobro.

Co serwowano? Przystawką była gęś sous vide z kaszanką w panko, kolendrą i miętą. Zupę - krem z dyni z curry z mleczkiem kokosowym i pierożkiem z gęsią. Daniem głównym było udko gęsi confit z puree z czerwonej kapusty i jabłka z polentą i sosem z kości cielęcych. Na deser słodkie Coco Mango.

To nie wszystko. Piotr Łępa i Piotr Górski postanowili nadać wydarzeniu charytatywny wymiar. Degustacji nowych dań, które znalazły się w zimowej karcie, towarzyszyła zbiórka pieniędzy na rzecz Centrum Opieki nad Dzieckiem w Skopaniu. Licytacja karnetów na uroczyste kolacje przyniosła w sumie tysiąc złotych.

- Pieniądze przekażemy na potrzeby dzieci. Ukłony dla Piotra Łępy za świetny pomysł i za to, że w ramach pomocy razem z kolegami po fachu poprowadzi dla naszych dzieci szkolenie kulinarne. Wspieramy zainteresowania podopiecznych. Niektórym na pewno pomoże to w wyborze ścieżki zawodowej. Może jest wśród nich przyszły szef kuchni? Byłbym wniebowzięty – dziękował dyrektor domu dziecka Damian Szwagierczak.

Piotr Łępa jest dobrze znany tarnobrzeżanom. Od lat włącza się w przeróżne akcje charytatywne i społeczne. Jego udział w tego typu wyzwaniach ma zazwyczaj charakter kulinarny - organizuje składniki i gotuje.

Jednym z największych tegorocznych projektów, organizowanych z jego udziałem było ugotowanie kilkuset porcji zupy w trakcie koncertu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy na placu Bartosza Głowackiego. Wspólnie z Kamilem Pindychem, Sławkiem Teterem, Robertem Pawlikiem i Adamem Ziobro raczyli uczestników wydarzenia i wolontariuszy przepyszną strawą i gorącą, rozgrzewającą herbatą.

POLECAMY: JEDZENIE I ZABAWA

od 12 lat
Wideo

Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wielki gest kucharzy i gości restauracji Gustum w Tarnobrzegu. Wsparli Dom Dziecka w Skopaniu [ZDJĘCIA] - Echo Dnia Podkarpackie

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24