Wielmożny Pan Szczaw - przepisy kulinarne z jego udziałem

al/Ula Sobol
W sklepach dostępny jest również szczaw mrożony i konserwowy.
W sklepach dostępny jest również szczaw mrożony i konserwowy. sxc.hu
Nasze pomysły na wykorzystanie szczawiu - zdrowej rośliny o kwaskowatym smaku - w kuchni.

Ze względu na obecność szczawianów, szczaw spożywany w zbyt dużych ilościach może być niebezpieczny. Pozbawia nasz organizm wapnia. Nie powinny go spożywać osoby cierpiące na kamienie nerkowe.

Wybierając się za miasto warto zbierać świeże pożywne i zdrowe zioła oraz regularnie wkomponowywać je w nasz codzienny jadłospis.

Wszyscy zapewne znają roślinę o zielonych liściach i charakterystycznym soczystym, kwaskowatym smaku. To szczaw, który możemy spotkać w ogródkach działkowych, na łące oraz pastwiskach. To nie chwast, a zdrowa i pożywna roślina.

Dzięki lekko kwaśnemu smakowi to doskonały składnik wiosenno-letnich dań, które orzeźwiają i dodają energii. Można go jeść zarówno na surowo, jak i ugotowany. Najlepsze są młode, drobne rośliny.

To zielona bomba witaminowa, która dostarczy organizmowi żelaza i wapnia. Jest doskonały w chorobach układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
Zazwyczaj w sezonie wiosennym i letnim przygotowujemy z niego zupę szczawiową. To jedno z najpopularniejszych zielonych dań, które goszczą na naszym stole.

Ale to nie musi być jedyna potrawa przyrządzona na bazie tej kwaskowatej rośliny.
Szczaw sprawdza się także jako dodatek do sałat oraz składnik sosów i farszów. Można go mieszać razem ze szpinakiem. Doskonale sprawdza się jako farsz w połączeniu z serem fetą.

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

listki szczawiu (40-50) (dokładnie umytego),
4 średnie marchewki,
2 pietruszki,
6 średnich ziemniaków,
200 ml śmietany 18 proc.,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka posiekanego koperku,
3 litry bulionu jarzynowego lub mięsnego,
jako dodatek 4-6 jajek ugotowanych na twardo.

Wykonanie:

Do gotującego się wywaru zetrzyj na tarce o grubych oczkach pietruszkę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki i marchewka będą prawie miękkie.

Następnie z dokładnie umytego szczawiu wytnij twarde szypułki. Pokrój je bardzo drobno i podsmaż na maśle. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, wlej śmietanę (można dodać do śmietany łyżkę mąki), a następnie szczaw. Na samym końcu wsyp drobno pokrojony koperek. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

Do zupy, już na talerzu, dodaj pokrojone jajka na twardo.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie