Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Karolina Szostak pochwaliła się nowym nabytkiem. Luksus niczym w "Królowych życia"?

GORĄCY TEMAT
Karolina Szostak pochwaliła się nowym nabytkiem. Luksus niczym w "Królowych życia"?

Staranował busem dwie osobówki. Odjechał, jak gdyby nigdy nic. Szukała go policja

Staranował busem dwie osobówki. Odjechał, jak gdyby nigdy nic. Szukała go policja

Polecamy

Anulowanie zakupu na Allegro jest bardzo proste. Zobacz, jak to zrobić

Anulowanie zakupu na Allegro jest bardzo proste. Zobacz, jak to zrobić

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

TikTokowy trend, który zabija. Matka ostrzega wszystkich rodziców!

Ponad 80 tysięcy euro w bagażu Ukrainki

Ponad 80 tysięcy euro w bagażu Ukrainki