Przepis na uszka. To nie jest trudne!
By tradycji stało się zadość, na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. W świątecznym natłoku zadań nie zawsze mamy czas, żeby przygotować wszystko tak, by podawać świeżo przyrządzone potrawy na wigilijny stół. Jedną z potraw, które można przyrządzić wcześniej, zamrozić i odgrzane podać w Wigilię, są barszcz i uszka. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu, więc lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Podajemy dwa przepisy na wigilijne uszka:
- przepis na tradycyjne wigilijne uszka z farszem grzybowym
- przepis na wigilijne uszka Magdy Gessler.
Oba przepisy są sprawdzone, gwarantujemy, że uszka przyrządzone według tych receptur, będą pyszne!
To może Cię zainteresować
Uszka wigilijne - tradycyjny przepis na wigilijne uszka
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- pół kostki masła
- jedna łyżeczka soli
- niecała szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 50 g grzybów (mogą być pieczarki, lub leśne grzyby: podgrzybki albo prawdziwki)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki bułki tartej
- Przyprawy do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki majeranku
Święta w telewizji, co oglądać?
Sposób przyrządzenia ciasta:
- Na stolnicę/blat przesyp przez sito mąkę, uformuj stożek i zrób w nim wgłębieniem, dodaj sól, masło, oraz wlej ciepłą wodę do wgłębienia. Zagnieć ciasto.
RADA: Jeśli ciasto na uszka będzie zbyt twarde, dodaj odrobinę wody, jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąki. Do ciasta na uszka użyj mąki typu 500 lub 650.
- Tak przygotowane ciasto włóż do miski, i przykryj pokrywką lub talerzem, żeby nie wyschło.
- Grzyby zalej wodą i po upływie co najmniej godziny odcedź, włóż go garnka ze świeżą wodą, zagotuj i gotuj przez 45 minut, a następnie odcedź.
- Ugotowane grzyby posiekaj bardzo drobno lub przemiel maszynką do mielenia.
- Obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Usmaż ją na oleju i dodaj do grzybów.
- Dodaj majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
- Dodaj bułkę tartą do farszu, wymieszaj.
Sposób przyrządzenia uszek:
- Odkrój kawałek ciasta i rozwałkuj na cienki płat. Wykrawaj z niego okrągłe placki ciasta (na przykład szklanką).
- Na środek ciasta kładź niedużą ilość farszu i sklejaj ciasto tak, jak pieróg, łącząc na końcu oba krawędzie pieroga, by powstało uszko.
- Tak ulepione uszka wrzucaj partiami do garnka z wrzącą i posoloną wodą, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj przez 4-5 minut. Podawaj zalane barszczem.
RADA: Tak przygotowane uszka można zamrozić. Układaj na drewnianej deseczce lub plastikowej tacce po ulepieniu, tak, by się nie stykały. Zamrożone można ugotować przed wieczerzą wigilijną.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ
- Wigilijne paszteciki - sprawdzone przepisy na ciasto i farsz
- Pyszne pierogi na wigilię - przepisy. Farsz grzybowy do pierogów [porady]
- Pierniki na wigilię, ciastka świąteczne. Przepisy na pierniki na Boże Narodzenie
- Barszcz na wigilię. Przepisy Magdy Gessler i Anny Starmach. Przepis na barszcz
- Kapusta wigilijna i kapusta z grzybami. Przepisy Gessler, Wachowicz i Winiary
- Dekoracja stołu wigilijnego. Jakie ozdoby i obrus wybrać?
Przepis na uszka z grzybami według Magdy Gessler
Składniki:
- 350 g ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
- Dodać grzyby oraz natkę pietruszki.
- Podsmażyć i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować na cienki place, wyciąć kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka.
- Uszka wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
Porada: Grzyby przed dodaniem do farszu warto moczyć kilka godzin w wodzie. Nie jest to czynność niezbędna, ale pozwala uwolnić więcej aromatu z grzybów, co nada wyjątkowy smak potrawie.
Jak modlić się przed wigilijną wieczerzą?
Zakwas z buraków
Składniki:
- 1 kg buraków
- 150 g razowego chleba
- 2 l wody źródlanej
Przygotowanie:
- Buraki kroimy w plastry wrzucamy do dużego słoika, dodajemy chleb w kawałkach i zalewamy ciepłą wodą.
- Całość przykrywamy ponakłuwanym papierem do pieczenia i pozostawiamy w temperaturze 18-20 stopni na kilka dni (ok Kiedy jest kwaskowaty, odcedzamy i przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
- Zakwasu wystarczy na ok 3 barszcze.
Porada: Zakwas na buraki również warto przygotować nieco wcześniej. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, a można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że na wierzch nalejemy odrobinę oliwy, a zakwas będzie długo świeży.
Przepis na barszcz wigilijny
Składniki:
- 10 średniej wielkości buraków
- 1 szklanka zakwasu z buraków
- 2 kg jabłek najlepiej antonówek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 3 goździki
- 4 cebule
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- cukier puder
- sok z 1 cytryny
Dodatkowo w wersji niepostnej:
- 3 cebule
- 150 g słoniny
Sposób przygotowania:
- Buraki kroimy w plastry (najlepiej cienkie), powinny wypełnić garnek do 3/4 wysokości, zalewamy buraki wodą na tyle żeby je zakryć.
- Dodajemy przepołowione cebule, obrany czosnek, przyprawy oraz 2 przepołowione jabłka, ze skórkami, beż gniazd nasiennych. 3. Dodajemy ocet dla zatrzymania koloru, gotujemy pod przykryciem całość ok 1 godziny na bardzo wolnym ogniu, barszcz ma jedynie mrugać, po tym czasie barszcz przecedzamy, dolewamy kwas buraczany, wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka, ze skórkami i odstawiamy barszcz na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmujemy jabłka i doprawimy barszcz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny, cukrem pudrem - przypraw dodajemy do smaku, jeśli nie gotujemy barszczu postnego siekamy cebulę i słoninę i smażymy aż słonina się wytopi.
- Następnie dociskając łyżką przecedzamy tłuszcz przez sito wprost do barszczu.
Porada: Pamiętaj, żeby nigdy nie gotować barszczu, ponieważ może stracić kolor. Barszcz należy wolno podgrzewać.
Przygotuj się do Bożego Narodzenia z redakcją "Expressu Bydgoskiego"
Do świąt Bożego Narodzenia zostało już niedużo czasu. W naszych artykułach znajdziesz przepisy na świąteczne potrawy, z także życzenia, które będziesz mógł wysłać do swojej rodziny, przyjaciół i znajomych. Znajdziesz różne - od religijnych i poważnych, po takie z przymrużerniem oka, żartobliwe. Zapraszamy do lektury tych artykułów:
► Nie zapomnij o złożeniu życzeń na Boże Narodzenie. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i niebanalne życzenia na Wigilię i święta, zajrzyj do artykułu i wybierz te, które odpowiadają Ci najbardziej, Możesz skorzystać również z jednej z bezpłatnych grafik dołączonych do artykułu.
► Boże Narodzenie dla Wielu to czas duchowego wyciszenia i religijnej zadumy. W tym artykule znajdziesz propozycje poważnych i religijnych życzeń. Skorzystaj z nich i wyślij życzenia bożonarodzeniowe swoim bliskim.
► Złóż bliskim i rodzinie zabawne życzenia na Boże Narodzenie. Nie masz pomysłu na stworzenie czegoś od siebie? Skorzystaj z naszych propozycji, skopiuj je i wklej do wiadomości i wyślij. Krótkie, zabawne, w formie żartu.
Smacznej Wigilii i świąt Bożego Narodzenia!
► Pierogi wigilijne - najlepsze przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Jak zrobić pierogi na Wigilię - poznaj te porady.
► Wigilijne uszka - przepis Magdy Gessler. Zobacz, jak zrobić tradycyjny przepis na uszka, farsz grzybowy do uszek
► Mamy także przepisy na paszteciki wigilijne. Poznaj proste przepisy, sprawdzone przepisy na paszteciki.
► Wigilia na słodko! Pierniki na wigilię, ciastka świąteczne. Mamy również najlepsze przepisy na pierniki na Boże Narodzenie - zobacz koniecznie!
► Makowiec zawijany na Boże Narodzenie to coś, czym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Zobacz, jak przygotować pyszny i wilgotny wigilijny makowiec.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Jolka z "Niani" zniknęła z show biznesu. Wiemy, co stało się z Iwoną Wszołkówną
- Grzeszczak promuje singiel NOGAMI DO NIEBA. O mały włos od wpadki [ZDJĘCIA]
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz