MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijne uszka - przepis Magdy Gessler. Tradycyjny przepis na uszka, farsz grzybowy do uszek

Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
W naszym artykule znajdziesz dwa przepisy na wigilijne uszka: pierwszy z nich to tradycyjny przepis na uszka z farszem grzybowym, drugi to przepis na wigilijne uszka Magdy Gessler. Oba są palce lizać!
W naszym artykule znajdziesz dwa przepisy na wigilijne uszka: pierwszy z nich to tradycyjny przepis na uszka z farszem grzybowym, drugi to przepis na wigilijne uszka Magdy Gessler. Oba są palce lizać! Janusz Wójtowicz / Polska Press Grupa
Barszcz z uszkami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnej wieczerzy. Ta potrawa podawana jest w niemal każdym domu, a dobrze przyrządzone uszka nadają jej niepowtarzalny smak. W artykule podajemy dwa sprawdzone przepisy na wigilijne uszka: tradycyjny oraz przepis na uszka Magdy Gessler.

Przepis na uszka. To nie jest trudne!

By tradycji stało się zadość, na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. W świątecznym natłoku zadań nie zawsze mamy czas, żeby przygotować wszystko tak, by podawać świeżo przyrządzone potrawy na wigilijny stół. Jedną z potraw, które można przyrządzić wcześniej, zamrozić i odgrzane podać w Wigilię, są barszcz i uszka. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu, więc lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Podajemy dwa przepisy na wigilijne uszka:

  • przepis na tradycyjne wigilijne uszka z farszem grzybowym
  • przepis na wigilijne uszka Magdy Gessler.

Oba przepisy są sprawdzone, gwarantujemy, że uszka przyrządzone według tych receptur, będą pyszne!

To może Cię zainteresować

Uszka wigilijne - tradycyjny przepis na wigilijne uszka

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • pół kostki masła
  • jedna łyżeczka soli
  • niecała szklanka ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 50 g grzybów (mogą być pieczarki, lub leśne grzyby: podgrzybki albo prawdziwki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Przyprawy do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki majeranku

Święta w telewizji, co oglądać?

Sposób przyrządzenia ciasta:

  • Na stolnicę/blat przesyp przez sito mąkę, uformuj stożek i zrób w nim wgłębieniem, dodaj sól, masło, oraz wlej ciepłą wodę do wgłębienia. Zagnieć ciasto.

RADA: Jeśli ciasto na uszka będzie zbyt twarde, dodaj odrobinę wody, jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąki. Do ciasta na uszka użyj mąki typu 500 lub 650.

  • Tak przygotowane ciasto włóż do miski, i przykryj pokrywką lub talerzem, żeby nie wyschło.
  • Grzyby zalej wodą i po upływie co najmniej godziny odcedź, włóż go garnka ze świeżą wodą, zagotuj i gotuj przez 45 minut, a następnie odcedź.
  • Ugotowane grzyby posiekaj bardzo drobno lub przemiel maszynką do mielenia.
  • Obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Usmaż ją na oleju i dodaj do grzybów.
  • Dodaj majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
  • Dodaj bułkę tartą do farszu, wymieszaj.

Sposób przyrządzenia uszek:

  • Odkrój kawałek ciasta i rozwałkuj na cienki płat. Wykrawaj z niego okrągłe placki ciasta (na przykład szklanką).
  • Na środek ciasta kładź niedużą ilość farszu i sklejaj ciasto tak, jak pieróg, łącząc na końcu oba krawędzie pieroga, by powstało uszko.
  • Tak ulepione uszka wrzucaj partiami do garnka z wrzącą i posoloną wodą, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj przez 4-5 minut. Podawaj zalane barszczem.

RADA: Tak przygotowane uszka można zamrozić. Układaj na drewnianej deseczce lub plastikowej tacce po ulepieniu, tak, by się nie stykały. Zamrożone można ugotować przed wieczerzą wigilijną.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ

Przepis na uszka z grzybami według Magdy Gessler

Składniki:

  • 350 g ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przesiać mąkę przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
  3. Dodać grzyby oraz natkę pietruszki.
  4. Podsmażyć i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki place, wyciąć kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka.
  6. Uszka wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

Porada: Grzyby przed dodaniem do farszu warto moczyć kilka godzin w wodzie. Nie jest to czynność niezbędna, ale pozwala uwolnić więcej aromatu z grzybów, co nada wyjątkowy smak potrawie.

Jak modlić się przed wigilijną wieczerzą?

Zakwas z buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 150 g razowego chleba
  • 2 l wody źródlanej

Przygotowanie:

  • Buraki kroimy w plastry wrzucamy do dużego słoika, dodajemy chleb w kawałkach i zalewamy ciepłą wodą.
  • Całość przykrywamy ponakłuwanym papierem do pieczenia i pozostawiamy w temperaturze 18-20 stopni na kilka dni (ok Kiedy jest kwaskowaty, odcedzamy i przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
  • Zakwasu wystarczy na ok 3 barszcze.

Porada: Zakwas na buraki również warto przygotować nieco wcześniej. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, a można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że na wierzch nalejemy odrobinę oliwy, a zakwas będzie długo świeży.

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki:

  • 10 średniej wielkości buraków
  • 1 szklanka zakwasu z buraków
  • 2 kg jabłek najlepiej antonówek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 3 goździki
  • 4 cebule
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • cukier puder
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo w wersji niepostnej:

  • 3 cebule
  • 150 g słoniny

Sposób przygotowania:

  • Buraki kroimy w plastry (najlepiej cienkie), powinny wypełnić garnek do 3/4 wysokości, zalewamy buraki wodą na tyle żeby je zakryć.
  • Dodajemy przepołowione cebule, obrany czosnek, przyprawy oraz 2 przepołowione jabłka, ze skórkami, beż gniazd nasiennych. 3. Dodajemy ocet dla zatrzymania koloru, gotujemy pod przykryciem całość ok 1 godziny na bardzo wolnym ogniu, barszcz ma jedynie mrugać, po tym czasie barszcz przecedzamy, dolewamy kwas buraczany, wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka, ze skórkami i odstawiamy barszcz na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia wyjmujemy jabłka i doprawimy barszcz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny, cukrem pudrem - przypraw dodajemy do smaku, jeśli nie gotujemy barszczu postnego siekamy cebulę i słoninę i smażymy aż słonina się wytopi.
  • Następnie dociskając łyżką przecedzamy tłuszcz przez sito wprost do barszczu.

Porada: Pamiętaj, żeby nigdy nie gotować barszczu, ponieważ może stracić kolor. Barszcz należy wolno podgrzewać.

Przygotuj się do Bożego Narodzenia z redakcją "Expressu Bydgoskiego"

Do świąt Bożego Narodzenia zostało już niedużo czasu. W naszych artykułach znajdziesz przepisy na świąteczne potrawy, z także życzenia, które będziesz mógł wysłać do swojej rodziny, przyjaciół i znajomych. Znajdziesz różne - od religijnych i poważnych, po takie z przymrużerniem oka, żartobliwe. Zapraszamy do lektury tych artykułów:
► Nie zapomnij o złożeniu życzeń na Boże Narodzenie. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i niebanalne życzenia na Wigilię i święta, zajrzyj do artykułu i wybierz te, które odpowiadają Ci najbardziej, Możesz skorzystać również z jednej z bezpłatnych grafik dołączonych do artykułu.
► Boże Narodzenie dla Wielu to czas duchowego wyciszenia i religijnej zadumy. W tym artykule znajdziesz propozycje poważnych i religijnych życzeń. Skorzystaj z nich i wyślij życzenia bożonarodzeniowe swoim bliskim.
► Złóż bliskim i rodzinie zabawne życzenia na Boże Narodzenie. Nie masz pomysłu na stworzenie czegoś od siebie? Skorzystaj z naszych propozycji, skopiuj je i wklej do wiadomości i wyślij. Krótkie, zabawne, w formie żartu.

Smacznej Wigilii i świąt Bożego Narodzenia!

► Pierogi wigilijne - najlepsze przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Jak zrobić pierogi na Wigilię - poznaj te porady.
► Wigilijne uszka - przepis Magdy Gessler. Zobacz, jak zrobić tradycyjny przepis na uszka, farsz grzybowy do uszek
► Mamy także przepisy na paszteciki wigilijne. Poznaj proste przepisy, sprawdzone przepisy na paszteciki.
► Wigilia na słodko! Pierniki na wigilię, ciastka świąteczne. Mamy również najlepsze przepisy na pierniki na Boże Narodzenie - zobacz koniecznie!
Makowiec zawijany na Boże Narodzenie to coś, czym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Zobacz, jak przygotować pyszny i wilgotny wigilijny makowiec.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera