Dobrze dojrzałe, zdrowe winogrona należy przetrzymać na krzewach aż do większych mrozów, poniżej -7 st.C. Owoce
muszą zamarznąć całkowicie i w takiej postaci zbiera się je i tłoczy.
- Nam udało się takie zebrać w minioną sobotę - mówi Ewa Wawro. I opisuje jak wygląda taki wyjątkowy zbiór winogron. Robi się go bardzo wcześnie rano, a czasem nawet w nocy, przy sztucznym świetle. Winogrona w trakcie przerobu nie mogą
rozmarznąć, dlatego temperatura w ciągu dnia też musi być minusowa. Po wytłoczeniu uzyskuje się skoncentrowany moszcz o zawartości cukru 40-50 kilogramów w stu litrach.
- Kolejny raz taka okazja może się nie przytrafić szybko, dlatego zdecydowaliśmy się na pozostawienie na krzewach owoców odmiany Vidal Blanc, która doskonale nadaje się na wino lodowe - tłumaczy Roman Myśliwiec, prowadzący zajęcia praktyczne w PAW. - Uprawiana jest na dużą skalę w Kanadzie, gdzie służy do wyrobu słynnych z wysokiej jakości win lodowych.
Wina lodowe należą do kategorii win specjalnych, ze względu na skomplikowaną i pracochłonną technologię produkcji są bardzo drogie. Dobrej jakości wina tego typu sprzedawane są w niewielkich butelkach, często po kilkaset złotych.
- Grupa naszych akademików, która zgłosiła się do robienia wina lodowego od kilku tygodni czekała w pogotowiu na nasz sygnał o rozpoczęciu zimowego winobrania. Wiedzieli, że to historyczna chwila, której nie chcieli przegapić. Zapał, z jakim do tego podchodzili był imponujący, ale także zrozumiały. Okazja do robienia wina lodowego nie trafia się w naszym klimacie często, a do tego osobiście mogli się przekonać dlaczego wina lodowe są tak drogie – podkreśla Ewa Wawro, dyrektor PAW.
W miniony weekend pogoda dała na to szansę. Temperatura spadła do minus 13 stopni Celsjusza co stworzyło dwudniowe "okno pogodowe".
Ze zbiorem wystartowali o szóstej rano, poszło sprawnie i szybko. Zdecydowanie trudniej było podczas tłoczenia. – Wbrew pozorom to nie jest takie proste. Do prasy wrzuca się zamrożone grona, z których wyciska się skoncentrowany, bardzo słodki, gęsty jak miód sok. Zamrożona woda w postaci kryształków lodu zostaje w wytłokach – wyjaśnia Roman Myśliwiec.
Akcja miała miejsce w przetwórni Winnicy Golesz w Jaśle, gdzie również przerabiano owoce Vidal Blanc, ale już na większą komercyjną skalę. Uzyskano ponad 200 litrów moszczu o koncentracji powyżej 40 procent cukru.
- Prasa o pojemności 1200 litrów odmawiała na mrozie posłuszeństwa, ale Bartłomiej Myśliwiec, właściciel gospodarstwa winiarskiego, poradził sobie wzorowo ze wszystkimi problemami - opisuje Ewa Wawro.
Podczas tradycyjnego przerobu z 100 kg owoców uzyskuje się ok. 70 litrów moszczu, który przerabia się na wino. W przypadku wina lodowego ze 100 kg owoców uzyskuje się zaledwie kilkanaście litrów zagęszczonego soku. Po przeprowadzeniu fermentacji uzyskuje się bardzo słodki, skoncentrowany, ceniony przez znawców trunek.
- Teraz już wiemy, dlaczego trunek ten osiąga tak zawrotną cenę. To jedyne w swoim rodzaju doświadczenie, kiedy dopiero po godzinie tłoczenia otrzymuje się pierwszą cienką strużkę soku. I to takiego, dla którego refraktometr nie ma skali - mówi Bogusław Pluta, jeden z słuchaczy Studium Praktycznego Winiarstwa.
Dla winiarza okazja do zrobienia lodowego wina zawsze wzbudza duże emocje, jest sporym wyzwaniem, bo końcowy efekt trudno przewidzieć.
- To wino wyjątkowe pod każdym względem, a zarazem niesłychanie trudne do zrobienia – przyznaje Grzegorz Kapias, uczestnik SPW.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas