Przez długi czas na temat jajek krążył mit, że należy ograniczyć ich spożycie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Tymczasem najnowsze badania wskazują, że osoby zdrowe, którym nie dokuczają schorzenia układu sercowo-naczyniowego, mogą spożywać nawet 2-3 jajka dziennie.
Jajka są źródłem cennych składników odżywczych, między innymi: tłuszczów nasyconych, sodu, potasu, białka, węglowodanów. Znajdziemy w nich również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminę D i witaminy z grupy B.
Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. W tej formie zachowują najwięcej składników odżywczych. Zwłaszcza żółtko jajka zawiera witaminy, które są wrażliwe na obróbkę termiczną. Dodatkowo przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol, lepiej by pozostał w postaci nieutlenionej.
Takie są właściwości jajek na miękko - zobacz listę
To zyskasz, codziennie spożywając jajka na miękko. Oto właściwości zdrowotne jajek na miękko - zobacz w naszej galerii:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce