Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wrzawska zupa fasolowa z łazankami i lubczykiem. Pożywna i smaczna potrawa znana jest w wielu domach w gminie Gorzyce

Ula Sobol
Wrzawska zupa fasolowa
Wrzawska zupa fasolowa Krystyna Baranowska
Stowarzyszenie „Razem dla Wrzaw” we Wrzawach poleca swoją wrzawską zupę fasolową z łazankami i lubczykiem (gm. Gorzyce, powiat tarnobrzeski). – Od zawsze ta pożywna i smaczna potrawa znana jest w naszych domach, a przepis na nią jest przekazywany z pokolenia na pokolenie – zapewniają gospodynie ze stowarzyszenia.

Składniki:

  • 1 kg fasoli „Piękny Jaś”,
  • 0,5 kg żeberek,
  • 30 dag kiełbasy wiejskiej,
  • 30 dag boczku wiejskiego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duża pietruszka,
  • średni seler,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • majeranek,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz,
  • lubczyk,
  • zielona pietruszka.

Wykonanie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia gotować w tej wodzie, w której się moczyła. Żeberka gotować z warzywami pokrojonymi w kostkę lub poszatkowanymi. Dodać ziele i liście laurowe. Na patelni na 1 łyżce oleju dusić cebulę 5 minut. Dodać kiełbasę i boczek pokrojony w kostkę i dalej dusić 10 minut. Czwartą część ugotowanej fasoli przetrzeć przez sito. Połączyć wszystkie składniki. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, majeranek, lubczyk i zieloną pietruszkę oraz wcześniej ugotowane łazanki. Dokładnie wymieszać, posypać pietruszką i lubczykiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24