Składniki:
- 1 kg fasoli „Piękny Jaś”,
- 0,5 kg żeberek,
- 30 dag kiełbasy wiejskiej,
- 30 dag boczku wiejskiego,
- 1 duża cebula,
- 1 główka czosnku,
- 1 duża marchew,
- 1 duża pietruszka,
- średni seler,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- majeranek,
- kminek,
- sól,
- pieprz,
- lubczyk,
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia gotować w tej wodzie, w której się moczyła. Żeberka gotować z warzywami pokrojonymi w kostkę lub poszatkowanymi. Dodać ziele i liście laurowe. Na patelni na 1 łyżce oleju dusić cebulę 5 minut. Dodać kiełbasę i boczek pokrojony w kostkę i dalej dusić 10 minut. Czwartą część ugotowanej fasoli przetrzeć przez sito. Połączyć wszystkie składniki. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, majeranek, lubczyk i zieloną pietruszkę oraz wcześniej ugotowane łazanki. Dokładnie wymieszać, posypać pietruszką i lubczykiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?