Wynalazki z Podkarpacia docenione podczas międzynarodowych targów INTARG 2022 w Katowicach Słyszałeś o nich?
SPOSÓB WYTWARZANIA WEGAŃSKICH BATONÓW O ZWIĘKSZONEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA Z WYKORZYSTANIEM BIAŁEK Z MAKUCHÓW ROŚLIN OLEISTYCH O WŁAŚCIWOŚCIACH IMMUNOMODULACYJNYCH
autorzy: dr inż. Tomasz Cebulak, Uniwersytet Rzeszowski, lider projektu dr hab. Irenusz Kapusta, profesor UR Uniwersytet Rzeszowski dr inż. Karolina Pycia, Uniwersytet Rzeszowski dr inż. Joanna Kaszuba, Uniwersytet Rzeszowski dr inż. Maria Tarapacky, Uniwersytet Rzeszowski mgr inż. Natalia Żurek, Uniwersytet Rzeszowski
W prezentowanym rozwiązaniu wykorzystano białka z makuchów wiesiołka i ostropestu wzbogaconego w związki biologicznie aktywne o działaniu immunomodelującym. Wiąże się to z rozluźnieniem masy batonów o co najmniej 15% przy zachowaniu spoistości w odniesieniu do batonów obecnych na rynku.