Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyrób i eksport gotowych dań mrożonych. Produkty Mateo - z tradycją i smakiem [LIDERZY REGIONU 2019]

US
Firma P.H.U. Mateo obchodziła w 2018 roku 25-lecie istnienia. Od pierwszych dni firma działa w branży spożywczej. W tej branży wraz z rozwojem działalności wyłoniła się specjalizacja firmy w zakresie dystrybucji lodów i mrożonek. Łączy w doskonały sposób tradycję z nowoczesnością. Próbując wyrobów Mateo, przywołamy smaki z dzieciństwa.

Firma została założona w 1993 roku przez Stanisława Cabaja, który od początku jest jej pomysłodawcą i właścicielem. Od 26 lat firma działa w branży spożywczej, specjalizuje się w dystrybucji lodów i mrożonek.

Firma z tradycją i doświadczeniem

- W 1996 roku, zauważając braki na rynku w zakresie mrożonych wyrobów mącznych, uruchomiliśmy produkcję pierogów i uszek - opowiada Stanisław Cabaj, właściciel firmy P.H.U. Mateo. - Nasze wyroby są wytwarzane w Zakładzie Produkcyjnym w Ostrowie. W związku z dynamicznym rozwojem naszej firmy w tym roku rozpoczęliśmy rozbudowę całego zakładu produkcyjnego.

Od początku swojej działalności firma postawiła na wysoką jakość tworzonych produktów, co pozwoliło jej skutecznie zdobyć rynek krajowy, a także zagraniczny.

- Jesteśmy firmą, która stara się połączyć tradycję z nowoczesnością. Wierzymy, że próbując naszych wyrobów, przywołamy smak z dzieciństwa - zapewnia właściciel firmy.

Sukcesy na rynku polskim i zagranicznym

Rok 2019 dla firmy Mateo obfituje w kolejne wyróżnienia oraz nagrody. W marcu podczas Międzynarodowych Targów WorldFood w Warszawie firma otrzymała złoty medal targów za innowacyjny produkt - pierogi ruskie bez glutenu.

- Firma Mateo, jako pierwsza w Polsce, wyprodukowała i wprowadziła do swojej oferty wyrobów mrożonych mącznych pierogi bez glutenu. Na razie występują w trzech smakach: ruskie, ziemniaczano-szpinakowe oraz z kapustą. Zakład produkcyjny firmy Mateo w 2018 roku został zmodernizowany i rozbudowany, dzięki czemu przedsiębiorstwo jest jednym z liczących się graczy na rynku produktów mącznych mrożonych. Również w 2019 roku zostały wprowadzone nowe produkty blanszowane, które skracają czas gotowania pierogów o 30 procent - mówi Stanisław Cabaj. - W tym roku dla naszych klientów przygotowujemy jeszcze kilka nowości, ponieważ jesteśmy w trakcie poszerzania naszego asortymentu.

W marcu, w trakcie Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Stanisław Cabaj, właściciel firmy Mateo, otrzymał Odznakę Honorową „Zasłużony dla Rolnictwa”. Odznaka ta przyznawana jest przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi za wybitne osiągnięcia w dziedzinie rolnictwa, rozwoju wsi oraz rynków rolnych.

Dynamiczny rozwój

- Otrzymanie odznaki „Zasłużony dla rolnictwa” jest wielkim zaszczytem i powodem do dumy - podkreśla Stanisław Cabaj. - Powyższa odznaka jest również mobilizacją i motywacją do rozwoju, a także niezbitym dowodem, że przedsiębiorstwa mogą wspomagać polskie rolnictwo.

Po rozbudowie zakładu produkcyjnego firma Mateo przetwarza i sprzedaje ponad 5 tysięcy ton płodów rolnych rocznie. Produkty firmy dostępne są już w całym kraju i w wielu krajach europejskich. Eksportowane są do Hiszpanii, Słowacji, Czech, Irlandii, UK, Kanady i Węgier.

Warto wspomnieć, że np. w skali rocznej firma Mateo produkuje kilka tysięcy ton produktów mącznych mrożonych.

Po rozbudowie i modernizacji zakładu firma zatrudnia ponad 150 osób.

- Codziennie do naszych klientów z firmy wyjeżdża ponad 50 samochodów - podkreśla Stanisław Cabaj.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24