Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyrzuć z diety pieczywo, a dodaj te produkty. Zapomnisz o klasycznych kanapkach, by chudnąć ze smakiem i bez wyrzeczeń. Zobacz te zamienniki

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Chcesz chudnąć bez większego wysiłku? Ogranicz węglowodany, a na pewno wyrzuć z diety chleb i bułki. Ta zasada działa nie tylko na diecie keto, paleo czy low carb. Do wyboru masz wręcz dziesiątki zamienników. Zobacz, czym zastąpić pieczywo przy odchudzaniu.

Spis treści

Co jeść na diecie zamiast chleba?

Dieta bez chleba wielu osobom wydaje się nierealna i niesmaczna, tymczasem może być całkiem inaczej. Pieczywo można bowiem łatwo zastąpić innymi produktami, które są smaczne, lekkie i zdrowe.

Keto dieta paleo burger śniadaniowy z awokado, boczkiem, jajkiem i pomidorem
Niejedzenie pieczywa nie jest wcale takie trudne, a nawet gdyby było, warto się wysilić, bo przynosi świetne efekty odchudzania. Co można jeść zamiast chleba? OlgaMiltsova/Getty Images

Zobacz w naszej galerii, czym zastąpić pieczywo w diecie. Przy każdej propozycji zamienników chleba i bułek podajemy także ich kaloryczność i zawartość węglowodanów.

Czy warto odstawić pieczywo?

Pieczywo jest często wykluczane w kuracjach odchudzających, jak również w leczniczych dietach eliminacyjnych. Stanowi bowiem główne źródło węglowodanów, a więc energii. Ograniczanie ich spożycia ułatwia utratę nadwagi zwłaszcza wtedy, gdy dieta jest niskowęglowodanowa i/lub niskoglikemiczna (Dieta IG). Takie menu pomaga normować poziom glukozy we krwi, co pozwala spalać więcej tłuszczu.

Tymczasem jednak chleb i bułki to dla wielu osób podstawa jadłospisu. Można zastąpić je innymi produktami, które przedstawiamy w galerii.

Niezależnie od powodu, dla którego chcemy unikać pieczywa, wciąż należy spożywać pewne ilości węglowodanów. Warto więc pamiętać o sięganiu po inne ich źródła, które zapewniają je w skromniejszych ilościach, takie jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, oleiste i pestki. Wciąż można przy tym jeść posiłki, które są podobne do tych z wyrobami mącznymi.

Kto nie może jeść pieczywa?

Zamienniki pieczywa poszukiwane są z wielu powodów. Chleb i bułki produkowane są głównie z mąk pszennych i żytnich, stanowią źródło glutenu. Białko to, obecne w wielu rodzimych zbożach, u sporej grupy osób wywołuje reakcje nietolerancji lub nadwrażliwości. Jest absolutnie zakazane dla chorych z celiakią.

Zobacz: Celiakia dwukrotnie częściej dotyka kobiety niż mężczyzn

Powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest też obecność w większości wyrobów dostępnych na rynku drożdży piekarniczych, które nie są wskazane dla wielu osób ze względów zdrowotnych. Mogą m.in. powodować reakcje nadwrażliwości u osób z nietolerancją drożdży, a często także z nietolerancją glutenu.

Zarówno w diecie bezglutenowej, jak i diecie bezdrożdżowej, można spożywać wypieki przygotowane na zakwasie oraz dania z ziaren innych niż pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. A także zastąpić je warzywnymi alternatywami dla chleba!

Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów (zwykle 14-18 g przy dawce ok. 100 kcal w kromce 40 g) tradycyjny chleb znajduje się też na liście produktów wykluczanych lub ograniczanych w jadłospisach niskowęglowodanowych, takich jak:

  • dieta wysokobiałkowa,
  • dieta wysokotłuszczowa,
  • dieta ketogeniczna, którą stosuje się m.in. w leczeniu padaczki lekoopornej,
  • dieta paleolityczna, w której nie występują ziarna zbóż.

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24