W skrócie
Klasyczna szarlotka z bezą wypiekana jest w kwadratowej lub prostokątnej formie, która ułatwia krojenie. Szarlotka na kruchym cieście z bezą może być też upieczona w tortownicy lub formie do tarty. Jeżeli po wyłożeniu formy zostanie odrobinę kruchego ciasta, to zachęcamy do zrobienia kruszonki. Wtedy nic się nie zmarnuje.
Szarlotka – przepis z bezą
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 40 g drobnego cukru lub cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
- 3 żółtka.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek (antonówki, szara reneta),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika.
Przepis na bezę:
- 3 białka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Zobacz także: Kołacz na święta. Przepis na rodzinny podwieczorek. To ciasto z jabłkami smakuje wyśmienicie
Jak zrobić szarlotkę z bezą?
- Mąkę pszenną trzeba przesiać, dodać zimne masło i szybko posiekać nożem do czasu, aż ciasto nabierze wyglądu kruszonki.
- Następnie do powstałej kruszonki trzeba dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść ręcznie lub w robocie kuchennym. Z ciasta należy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
- Wybraną formę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Następnie schłodzone ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Formę z ciastem należy wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto kruche należy nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego fasolę lub ryż, do obciążenia ciasta.
- W czasie, gdy ciasto się chłodzi, należy obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i dodać cukier.
- Do patelni trzeba dodać jabłka i przyprawy. Smażyć, aż owoce zmiękną. Całość zajmuje około 5 minut. Jabłka zostawić do wystudzenia.
- Następnie schłodzone białka należy ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania, gdy widoczne będą smugi na pianie, należy dodać mąkę ziemniaczaną.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Następnie trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec przez 15 minut spód szarlotki.
- Gorący spód należy napełnić farszem jabłkowym i ubitą bezą. Szarlotkę z bezą należy piec przez około 20 minut w 180°C z termoobiegiem.
Przepisy na przysmaki z jabłkami
Jeśli nie przepadacie za bezą, to polecamy inne przepisy z wykorzystaniem jabłek. Łasuchy mogą rozsmakować się w tarcie z jabłkami ozdobionej apetyczną kratką. Jeśli lubicie szybkie ciasto z jabłkami, które nie wymaga wyrastania, ani chłodzenia w lodówce, to polecamy ciasto ucierane. Polecamy też zrobić klasyczną szarlotkę na kruchym ciastem. Mamy nadzieję, że proponowane przepisy urozmaicą wasz podwieczorek.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

SMM501 Robot z misą BLAUPUNKT
robot z misą blaupunkt smm501 korzyści: moc maksym…
kup teraz

MUM9BX5S61 Robot BOSCH
robotwielofunkcyjny o mocy 1500 w, metalowa misa o…
kup teraz

BN650EU Robot kuchenny NINJA
robot kuchenny o mocy silnika 850 w, inteligentna …
kup teraz

KHC29.P0SI Prospero+ Robot kuchenny KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy silnika 1000 w, m…
kup teraz

KVL4170W Chef XL Robot planetarny KENWOOD-AGD
robot planetarny kenwood-agd kvl4170w chef xl korz…
kup teraz

KHC29.J0WH Prospero+ Robot kuchenny KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy silnika 1000 w, m…
kup teraz

PSC-11 Termorobot SAM COOK
wielofunkcyjny robot kuchenny sam cook psc-11
kup teraz

FDM316SS Multipro Compact + Robot KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy 800 w, 2 prędkośc…
kup teraz

MUM58M59 Robot BOSCH
robotwielofunkcyjny o mocy 1000 w, metalowa misa o…
kup teraz

MRK-19 Robot planetarny MPM
robot planetarny mpm mrk-19funkcje 6-stopniowa reg…
kup teraz

FDM301SS Multipro Compact Robot KENWOOD-AGD
robot wielofunkcyjny o mocy 800 w, misa o pojemnoś…
kup teraz

MMR-12 Robot z misą MPM
robot planetarny mmr-12 to znakomity pomocnik w pr…
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?