Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapalanka. Zupa ziemniaczana zaprawiana zasmażką

Ula Sobol
Zapalanka
Zapalanka Krystyna Baranowska
Przepis na zapalankę podaje KGW Brzostowa Góra (gm. Majdan Królewski, powiat kolbuszowski). – Zapalanka to zupa ziemniaczana zaprawiana zasmażką - wyjaśniają panie z KGW Brzostowa Góra.

Składniki:

  • woda,

  • marchewka,

  • ziemniaki,

  • cebula,

  • słonina,

  • liść laurowy,

  • mąka,

  • natka pietruszki.

Wykonanie:

Pokroić marchewkę w plasterki i ugotować w małej ilości wody, a gdy się podgotuje, wrzucić pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Dodać liść laurowy, wlać wrzącą wodę, posolić i gotować do miękkości. Na patelni podsmażyć skwarki ze słoniny, zrumienić cebulę i włożyć do garnka z ugotowanymi warzywami. Na pozostałym tłuszczu zrobić brunatną gęstą zasmażkę. Wlać ją do garnka (czyli zapalić). Całość posolić i krótko gotować. Podawać z pietruszką i chlebem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24