Zawiń masło w liście chrzanu

    Zawiń masło w liście chrzanu

    Wanda Mołoń

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych dań mięsnych, wędlin, pasztetów, galaret.

    Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych dań mięsnych, wędlin, pasztetów, galaret. ©Fot. KRYSTYNA BARANOWSKA

    Niszczy bakterie, grzyby, wirusy, poprawia trawienie, zwiększa odporność organizmu.
    Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych dań mięsnych, wędlin, pasztetów, galaret.

    Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych dań mięsnych, wędlin, pasztetów, galaret. ©Fot. KRYSTYNA BARANOWSKA

    Jadamy głównie korzenie - surowe, suszone, gotowane i konserwowane. Liści używamy najczęściej jako przyprawy do solonych i konserwowanych warzyw.

    Rośnie na terenie całego kraju. Należy do roślin wieloletnich, cennych przyprawowo i leczniczo. Ma silne działanie bakteriobójcze, ponieważ po czosnku i cebuli posiada najwięcej fitoncydów, naturalnych substancji bakteriobójczych. Związki zawarte w chrzanie niszczą też grzyby i wirusy.
    Znano go już w starożytności, leczono nim szkorbut i schorzenia wątroby. Marcin z Urzędowa wpisał chrzan do "Herbarza Polskiego (rok 1593), jako "…ziele znakomite w Polsce, które wpływa na zdrowie i przedłuża życie".

    - Chrzan, zwłaszcza rozdrobniony, zapobiega psuciu się produktów spożywczych - podpowiada Elżbieta Noculak, doradca żywieniowy z Rzeszowa. - Obłożone tartym chrzanem wędliny, jaja, sery dłużej poleżą. Uwaga! Działanie fitoncydów jest najsilniejsze, kiedy miażdżymy komórki. Wystarczy przesypać tartym warzywem lub obłożyć świeżymi liśćmi mięso lub inne wiktuały, aby przechować je dłużej.

    Siłę chrzanu wykorzystują do dzisiaj gospodynie wiejskie zawijając osełki masła w świeże liście chrzanu, aby nie jełczało. A latem podczas prac polowych, zwłaszcza żniw, osłaniają głowę świeżymi liśćmi chrzanu (pod chustkę), aby uchronić się przed porażeniem słonecznym.

    Łagodzi kaszel i odmrożenia

    Z chrzanu powinny zrezygnować osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek oraz marskość wątroby.



    Korzenie i liście są nieocenioną skarbnicą kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, karotenu, soli mineralnych (wapnia, potasu, fosforu). Podjadajmy chrzan podczas kaszlu i stanów zapalnych zatok, wzmacniajmy nim organizm.

    Skorzystajmy z prostej receptury podanej przez Elżbietę Noculak - łyżeczkę świeżo startego chrzanu z odrobiną miodu rozpuśćmy w szklance wrzątku i wypijmy (przy bólu gardła, grypie, niedrożnych zatokach). Okłady z tartego chrzanu wymieszanego z odrobiną gorącej wody skutecznie łagodzą odmrożenia (pod warunkiem, że skóra nie jest uszkodzona).

    Świeży sok z chrzanu i jego wodne roztwory sprzyjają wydzielaniu się kwasu solnego w żołądku, lecząc tym samym nieżyty związane z niedokwaśnością soku żołądkowego. Wspomaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek.

    W lecznictwie ludowym stosuje się miazgę chrzanową z jego korzeni do nacierań przy bólach reumatycznych, zapaleniach korzonków nerwowych, bólach mięśniowych pleców, a także jako środek moczopędny przy puchlinie wodnej, kamicy moczowej i gośćcu. Miazgą lub naparem z korzeni leczono niegdyś ropiejące rany, wrzody, a nawet zapalenie uszu.

    Płaczemy przy tarciu

    Ostry, piekący smak nadaje warzywu - sinigryna. To ona wyciska łzy z oczu podczas obierania i tarcia. Chrzanowi smakosze zakładają foliowy woreczek na wylot maszynki mielącej chrzan.

    Warto polubić chrzan, by częściej używać go jako przyprawy do różnych pieczeni i surówek, ponieważ sprzyja lepszemu trawieniu. Jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych dań mięsnych, wędlin, pasztetów, galaret. Pobudza apetyt (wydzielanie soków trawiennych), więc przemycajmy go w menu niejadków. Najlepiej w surówkach z marchewki i jabłek (z odrobiną soku z cytryny), z burakami ćwikłowymi, z dynią i jabłkiem, z jajkami faszerowanymi itd.

    Czytaj treści premium w Nowinach24 Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo