Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na faworki (chrust). Sprawdzona receptura na faworki, którąi polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich

al/US
wikipedia
Przepisem na faworki (albo chrust), które możecie upiec na tłusty czwartek, dzielą się z naszymi Czytelnikami panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Przędzelanki" z Przędzela.

Faworki lub jak niektórzy mówią - chrust, to jeden z ulubionych karnawałowych przysmaków Polaków. To tradycyjne słodkie ciastka, bardzo chrupkie, zawijane w charakterystyczny sposób i posypywane cukrem pudrem.

Przepis na faworki. Składniki

  • 0,5 szklanki żółtek,
  • 0,5 szklanki piwa,
  • mąki, ile zabierze.

Przepis na faworki. Wykonanie

  • Wszystkie składniki dokładnie zarobić na stolnicy. Ciasto dobrze wybić wałkiem, aż do pojawienia się w nim pęcherzyków.
  • Ciasto trzeba następnie cieniutko rozwałkować i wykrawać z niego paseczki (w kształcie rombów). Każdy pasek należy naciąć pośrodku.
  • Końcówki rombów przeciągnąć przez nacięty otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu.
  • Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

SZUKASZ INNYCH PRZEPISÓW NA PĄCZKI? Przepis na pączki. Sprawdź jak zrobić pączki tradycyjne, bezglutenowe, domowe, bez laktozy. Receptury na pyszne pączki na Tłusty Czwartek

Przepis na pączki. Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 0,5 l mleka,
  • 10 żółtek,
  • 15 dag cukru,
  • 0,5 kostki masła,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • 2-3 łyżki spirytusu,
  • marmolada różana.

Przepis na pączki. Wykonanie

  • Z drożdży, jednej łyżki cukru, pół szklanki mleka oraz trzech łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Przesiać mąkę do miski, dodać do niej rozczyn, utarte żółtka z cukrem i przestudzone masło oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić ciasto.
  • Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy objętość, formować z niego pączki i znów zostawić je do wyrośnięcia.
  • Potem smażyć na głębokim tłuszczu. Usmażone pączki nadziać marmoladą (szpryca) i posypać cukrem pudrem.

Ten przepis na pączki ma sto lat!

Źródło:polskatimes.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24