Zdrowe przekąski dla dzieci na wiosnę i lato. Mamy przepisy. Katarzyna Błażejewska - Stuhr dzieli się pomysłami na przemycanie warzyw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Błażejewska - Stuhr i Magda Kogut-Wałęcka to ekspertki akcji zachęcającej do podawania dzieciom warzyw i owoców. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przepisy.
Katarzyna Błażejewska - Stuhr i Magda Kogut-Wałęcka to ekspertki akcji zachęcającej do podawania dzieciom warzyw i owoców. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przepisy. materiały prasowe kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Udostępnij:
Psychodietetyczka i dietetyczka kliniczna Katarzyna Błażejewska – Stuhr i blogerka Magda Kogut-Wałęcka, autorka bloga Szczesliva.pl zachęcają do podawania owoców i warzyw dzieciom w kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” organizowanej Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych. Zdrowe przepisy proponowane dzieciom to między innymi czipsy z młodego buraka, omlet wiosenny, pieczone rzodkiewki i placki z selera i młodej marchewki.

W skrócie

Marchewka jak lizak

Najmłodsze dzieci potrzebują owoców i warzyw do prawidłowego rozwoju. W ten sposób najłatwiej dostarczyć dzieciom potrzebnych witamin, minerałów i błonnika. Ekspertki akcji proponują też sięgać po rzodkiewki, które dzięki siarce poprawiają odporność nie tylko najmłodszych członków rodziny

- Warzywem, którego nie możemy pominąć w diecie najmłodszych, jest marchewka. - Młoda marchewka jest słodka jak lizak, lecz – co ciekawe – jej wpływ na stan uzębienia jest dobroczynny. Dzięki chrupaniu marchwi produkujemy ślinę, która opłukuje zęby i chroni przed próchnicą, co jest szczególnie ważne u dzieci. Jedzenie surowej marchewki dobrze też wpływa na zgryz. I taką warto wybierać także ze względu na to, że poczujemy się po niej syci. Dla osób starszych może być istotne, że obniża poziom cholesterolu, a jedzona teraz pomaga nam w zdrowy sposób zadbać o piękny koloryt skóry – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Dietetyczka kliniczna zachęca do korzystania w kuchni z młodego buraka. Według Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr nie ma jeszcze ziemistego smaku i korzystnie wpływa na układ krwionośny. Ponadto specjalistka przypomina, że burak jest źródłem przeciwutleniaczy, które sprawnie walczą z zanieczyszczeniami, a także skutkami stresu.

Zdrowe przekąski dla dzieci – przepisy

Magda Kogut-Wałęcka, w ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” zaproponowała przepisy na dania z wiosennymi rzodkiewkami, marchewką i burakami. Są tak proste, że można zrobić je razem z dziećmi.

Chipsy z młodego buraka
materiały prasowe kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Czipsy z młodego buraka
Składniki:

  • 2-3 młode buraki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • odrobina czosnku
  • bazylia i pietruszka do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, 1-2 mm. Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią – koniecznie zostawcie tę czynność dzieciom, one przecież to uwielbiają.
  2. Następnie plasterki umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 15-20 min., aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu.
  3. Po 10 min. warto obrócić buraczane talarki na drugą stronę, jeśli nie udało wam się ich zbyt cienko pokroić. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu na to, aby zmienić się w czipsy.

Omlet wiosenny
Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 100 g wiejskiej kiełbaski
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 rzodkiewek pokrojonych w kostkę i plasterki
  • odrobina szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Śmiało można poprosić o to najmłodszych. Ubijamy białka. Do żółtek dodajemy mleko
    i kopiastą łyżkę mąki. Wszystko mieszamy. Taką masę solimy, pieprzymy i dodajemy do uprzednio ubitych białek. Miksujemy.
  2. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę szczypiorek i kiełbaskę.
  3. Rozgrzewamy patelnię beztłuszczową. Jeśli takiej nie posiadamy, to na klasycznej rozgrzewamy łyżkę oleju. Jak już się rozgrzeje, to papierem kuchennym delikatnie wycieramy jego nadmiar i wlewamy masę zmiksowaną z dodatkami. Na masę kładziemy cieniutko pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Wszystko smażymy na małym ogniu. Możemy górę patelni przykryć.
  4. Pomalutku omlet się rumieni z jednej strony. Szpatułką sprawdzamy, czy jest już złoty.
  5. W międzyczasie rozgrzewamy drugą patelnię do naleśników, która jest płaska, bez większych rantów. Umożliwi nam delikatne przewrócenie omleta na drugą stronę i smażymy tak, aby był rumiany.
  6. Teraz wystarczy posypać szczypiorkiem. Omlet można zrobić również w wersji bezmięsnej.

Jak zrobić pieczone rzodkiewki?

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Umyte rzodkiewki kroimy wzdłuż na pół. Mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i przyprawiamy. Tę czynność koniecznie zostawcie najmłodszym – przecież uwielbiają mieszanie i łączenie składników (to nic, że czasami połowa wyleci poza miseczkę – a ile przy tym frajdy!).
  2. Rzodkiewki rozkładamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 30-40 min., w połowie pieczenia potrząsamy blachą, aby zarumieniły się z innych stron.
  3. Pieczone rzodkiewki to idealny dodatek do kanapek, sałatek i świetna przekąska szczególnie wtedy, gdy nasze dzieci mają trudność, by jeść świeże rzodkiewki, które są dla nich za ostre w smaku.

Placki z selera i młodej marchewki
Składniki (porcja na 6 placków):

  • 1 szklanka startego na grubej tarce selera
  • 1 szklanka startej na grubej tarce młodej marchewki
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku drobno starty
  • pół łyżeczki posiekanego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Roztrzepujemy jajko. Do tego zadania śmiało można zaangażować dzieci. Dodajemy wodę i mąkę, i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy lubczyk, czosnek, sól i pieprz, a na końcu odsączone z nadmiaru soku marchew i seler.
  3. Smażymy na oleju rzepakowym z dwóch stron na ładny, rumiany kolor (ok. 5-8 min. z każdej strony.)
  4. Placki przygotowane z młodej marchewki są super delikatne i rozpuszczają się w ustach.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Zdrowe przekąski dla dzieci na wiosnę i lato. Mamy przepisy. Katarzyna Błażejewska - Stuhr dzieli się pomysłami na przemycanie warzyw - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie