Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe włosy: Mniej stresu, więcej witamin

Beata Terczyńska
Podcinaj końcówki włosów - taka jest rada fryzjerów.
Podcinaj końcówki włosów - taka jest rada fryzjerów. WOJCIECH ZATWARNICKI
Bez blasku, przesuszone lub przetłuszczające się, ze zniszczonymi końcówkami, cienkie, wypadające. Co zrobić, kiedy mamy takie problemy z włosami? Zadbać o kosmetyki, ale przede wszystkim zmienić dietę.

Włosy to nasza ozdoba. Która z pań nie marzy o bujnych lokach lub gładkich błyszczących i gęstych włosach? Nieważne, czy, są blond, rude, czy czarne, długie, czy krótkie. Najważniejsze, aby były zdrowe i zadbane. Aby to osiągnąć trzeba pamiętać o: diecie i higienie.

Nie pozwól włosom chorować

Często się zdarza, że włosy zaczynają tracić blask, nie chcą się układać, wypadają. Może to być sygnał, że coś złego dzieje się z naszym organizmem, np. źle się odżywiamy. Dlatego dieta powinna być bogata w magnez, cynk, krzem, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe, witaminy (głównie B).

Oto kilka rad fryzjerów, jak powinniśmy pielęgnować skórę głowy i włosy:

Oto kilka rad fryzjerów, jak powinniśmy pielęgnować skórę głowy i włosy:

* Myj włosy codziennie lub co drugi dzień, aby zapobiec zapchaniu komórek łojotokowych.
* Czyść szczotkę, grzebień przynajmniej raz w tygodniu, aby nie przenosić z niej zanieczyszczeń.
* Im dłuższe włosy, tym starsze, a zatem wymagające więcej delikatności. Nie szarp ich zatem. Jeśli związujesz to wybieraj odpowiednie gumki i frotki.
* Używaj odpowiednich dla swojego rodzaju włosów szamponu i koniecznie, przynajmniej raz w tygodniu - odżywek i balsamów.
* Jeśli używasz suszarki, to nie za blisko, aby włosów nie przesuszać.
* Kondycję skóry głowy poprawi masaż.
* Podcinaj końcówki

Magnez i cynk odpowiedzialne są za długość i grubość włosów. Znajdziemy je w: owocach mórz, musli, płatkach żytnich, owsianych, pszennych, ryżu, makaronie. Poza tym w wielu produktach mięsnych (wątróbce cielęcej) i mlecznych, pestkach dyni, nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki oraz orzechach i kakao.

Krzem obecny jest np. w daktylach, kaszy gryczanej, herbatce ze skrzypu polnego. Kwas foliowy, który powoduje, że włosy szybciej rosną i mamy ich więcej na głowie dostarczymy, jeśli będziemy jeść: szpinak, fasolę, maliny, jeżyny, truskawki. Dobre kwasy tłuszczowe znajdziemy w: tuńczyku, łososiu, czy makreli.

Nie zapominaj o szpinaku

Witamina A szczególnie wskazana jest dla włosów suchych i kruchych. Mają ją produkty mleczne, ryby, szpinak, morele, marchew i pomidory. Wit. B - szczególne przydatna jest, kiedy włosy nam się przetłuszczają. Bogate w tę witaminę są: ryby, mięso, banany, zielone warzywa. Wit. E nadaje skórze elastyczność i przywraca włosom piękny blask. Mają ją: orzechy, brokuły, kiełki pszenicy, olej słonecznikowy.

Nerwica niszczy włosy

To, że stres niszczy nasze zdrowie, wie chyba każdy. Ale, że ma także wpływ na kondycję włosów - niewielu. A niedotleniony i zmęczony organizm, to również niedotlenione i niedożywione włosy. Im więcej nerwów, tym mniej włosów na głowie. A kiedy jesteśmy wypoczęci - rosną szybciej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24