Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Złodzieje wysadzili bankomat i ukradli pieniądze. Szuka ich policja

Złodzieje wysadzili bankomat i ukradli pieniądze. Szuka ich policja

Znaczki pocztowe PRL - takich teraz poszukują kolekcjonerzy rzadkich pamiątek

Znaczki pocztowe PRL - takich teraz poszukują kolekcjonerzy rzadkich pamiątek

Polecamy

Masz taki samochód? Wojsko może go zabrać. Nie potrzeba do tego nawet wojny!

Masz taki samochód? Wojsko może go zabrać. Nie potrzeba do tego nawet wojny!

Szpital w Krośnie rozbuduje ZOL. Będzie więcej miejsc dla przewlekle chorych

Szpital w Krośnie rozbuduje ZOL. Będzie więcej miejsc dla przewlekle chorych

Tragedia w Oleśnicy. W domu znaleziono martwą 15-latkę. Ciało trafiło na sekcję zwłok

Tragedia w Oleśnicy. W domu znaleziono martwą 15-latkę. Ciało trafiło na sekcję zwłok