Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żeberka w kiszonej kapuście po pilznieńsku

Ula Sobol
Dorota Pelc szefowa kuchni w restauracji Taurus przy ul. Podkarpackiej 190, dawniej Pod samolotem
Dorota Pelc szefowa kuchni w restauracji Taurus przy ul. Podkarpackiej 190, dawniej Pod samolotem Krystyna Baranowska
- Żeberka najpierw dokładnie myjemy, płuczemy pod bieżącą wodą i dzielimy na odpowiednie dla nas porcje. Następnie marynujemy. Minimum 12 godzin przed pieczeniem, najlepiej zostawić je na całą noc w specjalnie przygotowanej marynacie.
Dorota Pelc szefowa kuchni w restauracji Taurus przy ul. Podkarpackiej 190, dawniej Pod samolotem
Dorota Pelc szefowa kuchni w restauracji Taurus przy ul. Podkarpackiej 190, dawniej Pod samolotem
Krystyna Baranowska

Dorota Pelc szefowa kuchni w restauracji Taurus przy ul. Podkarpackiej 190, dawniej Pod samolotem
(fot. Krystyna Baranowska)Staną się wtedy miękkie, soczyste i smaczne oraz będą rozpływać się w ustach - zapewnia Dorota Pelc, szefowa kuchni w restauracji Taurus w Rzeszowie i dodaje: - żeberka w połączeniu z kapustą stanowią przepyszne danie.

Składniki na marynatę:

- 1 kg surowych żeberek (wyporcjowanych po około 20 dag)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- cebula (pokrojona w cząstki)
- kminek, - sól
- czosnek (obieramy i miażdżymy)
- olej.

Wykonanie:

Żeberka zasypujemy przyprawami i zalewamy olejem. Odstawiamy do chłodnego miejsca na minimum 12 godzin. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 100 st. C. W tym czasie przygotowujemy kapustę.
Składniki na kapustę: 2 kg kapusty, liść laurowy, ziele, kminek, marchew

Wykonanie:

Kapustę najpierw płuczemy w zimnej wodzie i sprawdzamy jej kwaśność. Następnie zagotowujemy i pierwszy wywar odcedzamy. Doprawiamy marchewką, cebulką oraz przyprawami i gotujemy. Następnie zaprawiamy kapustę zasmażką. Zasmażkę sporządzamy ze smalcu i mąki pszennej. Zamiast smalcu możemy użyć masła klarownego. Chociaż, jak podkreśla szefowa kuchni, smalec bardziej nadaje się do zasmażki do kapusty, która będzie podawana z żeberkami.

Po upieczeniu żeberek całą zawartość z pieca wkładamy do ugotowanej kapusty. I tak oto mamy żeberko w kapuście po pilznieńsku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24