Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaczane przysmaki na imprezie pod Rzeszowem

al/Ula Sobol
Ziemniaczane Harce odbywają się w gminie Lubenia co roku. To okazja, by popróbować nietypowych potraw z kartofli.
Ziemniaczane Harce odbywają się w gminie Lubenia co roku. To okazja, by popróbować nietypowych potraw z kartofli. Bartosz Frydrych
Na "Ziemniaczanych Harcach" w Straszydlu odkryliśmy cukierki z kartofli i inne zaskakujące "wcielenia" niepozornego warzywa.

"Ziemniaczane Harce" są coroczną imprezą o zasięgu wojewódzkim. Biorą w niej udział koła gospodyń wiejskich oraz zespoły współpracujące z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Lubeni.

Podczas imprezy odbywają się m.in. konkursy wiedzy o uprawie ziemniaka.

Ziemniaki pieczone, zapiekane, smażone, gotowane, w mundurkach, na parze, z piekarnika, patelni i faszerowane oraz jako farsz. Ziemniaczane kotlety, rolady, placki, zapiekanki, kopytka, knedle, pasztety i sałatki. A nawet babki, oponki, cukierki, naleśniki oraz ziemniaczane serniki. I oczywiście chrupiące frytki, różnego rodzaju zupy kartoflanki i tradycyjne ruskie pierogi.

To wszystko można było skosztować podczas imprezy "Ziemniaczane Harce", zorganizowanej przez Gminny Ośrodek Kultury w Lubenii.

W każdym daniu, pod różną postacią ukrywał się skromny ziemniak..

- Czasami aż trudno uwierzyć, że prezentowana potrawa jest zrobiona z kartofli - zachwyca się Aneta Kurasz, uczestniczka imprezy. - To nie do wiary, że te słodkie cukierki są ziemniaczane, a farsz w słodkich pączkach też jest z ziemniaków.

Nie tylko do kotleta

Wartość odżywcza ziemniaka w 100 g:

- Wartość energetyczna: 80 kcal
- Białka: 2 g
- Węglowodany: 16,80 g
- Tłuszcz: 0,10 g
- Błonnik: 3,1 g

W polskiej kuchni nie wyobrażamy sobie obiadu bez ziemniaków. Podawane są jako danie główne, tradycyjnie gotowane, omaszczone masłem i czasami posypane koperkiem. - Bez nich ani rusz - śmieje się pani Teresa Pierzchała z Nowej Wsi. - To podstawa - dorzuca Krystyna Maćkowicz z Borówek.

- Ziemniaki są głównymi składnikami wielu potraw. - Dodajemy je do mięsa, ciast, sałatek i spożywamy pod wieloma postaciami - podkreśla Zofia Orczyk z Nowej Wsi. - Gotujemy je na co dzień i chyba nawet nie zastanawiamy się, ile mają zalet i właściwości.

Tymczasem kartofle mają mniej kalorii niż kasze i makarony, a są bardzo syte. - Po zjedzeniu potrawy z ziemniaków człowiek naprawdę czuje się najedzony - stwierdza Maria Tatara z Siedlisk.

Dużo witamin w ziemniaku

Zalety skrobi

Ze skrobi przygotowuje się krochmal, który nie tylko służy do krochmalenia (usztywnienia) różnych materiałów m.in. pościeli i firanek. Przy naturalnym sposobie leczenia pomaga on na alergie, oparzenia, odmrożenia, swędzenia i liszaje.

Zalecany jest przy egzemie i łuszczycy. Może być stosowany jako papka z surowych ziemniaków albo kąpiele z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Wygładza on skórę i działa kojąca na różne wysypki oraz łagodzi swędzenia.

Ziemniak jest skarbnicą witamin, zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, a także błonnik. Najcenniejszym składnikiem jest skrobia - węglowodan, który rozkłada się na potrzebną organizmowi glukozę.

Ziemniak nie zawiera tłuszczu i jest niskokaloryczny, solo nie tuczy, ponieważ jest lekkostrawny oraz łatwo przyswajalny. Dopiero jego sposób przyrządzenia decyduje o kaloryczności, jaką będzie posiadała konkretna potrawa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24