W skrócie
Jak zrobić ogórki małosolne?
Odcinek zaczął od pokazania trzech słoików z ogórkami, których kolor różnił się od czasu kiszenia. Najkrótsza kiszonka miała kilka dni, najstarsza 12. Karol Okrasa pokazał, że każdy słoik został doprawiony w ten sam sposób, czyli czosnkiem, korzeniem chrzanu, baldachami kopru i liśćmi wiśni. W programie wspominał też, że do dziś pamięta ogórki małosolne zrobione w sposób tradycyjny przez jego mamę. Przyznał, że próba połączenia ogórków o różnym terminach kiszenia będzie tworzyć całkiem nową potrawę.
- Chciałbym wam pokazać, jak kucharz rozumie znaczenie ogórka małosolnego. Moim zdaniem chodzi właśnie o to, co się dzieje, gdy otwieramy słoik. Trzeba uwolnić jakże przyjemne i co najważniejsze różne aromaty. […] Na tym polega gotowanie, aby te różne zapachy ze sobą łączyć – dodał Karol Okrasa.
Karol Okrasa marynuje indyka
Popularny szef kuchni wiele razy zaskakuje twórczym podejściem do gotowania i zadziwia połączeniem smaków. Tym razem oryginalnie zestawił składniki marynaty do indyka, a także doprawił sałatkę z ogórków małosolnych. Według jego przepisu danie było marynowane w drobno posiekanym tymianku, rozmarynie, startej skórce z limonki, grubo mielonym czarnym pieprzu, ostrej mielonej papryce, odrobinie startej gałki muszkatołowej i miękkim maśle.
Pierś indyka była dokładnie natarta mieszanką łącznie z przestrzenią pod skórą. Następnie na rozgrzanej patelni lub płycie położył indyka mięsem do dołu. Przekładał z obu stron, aby mięso się przyrumieniło i usmażyło w środku. Pod spód polecił włożyć liście wiśni z kiszenia ogórków.
Niesamowita sałatka z ogórków małosolnych
Sałatka Karola Okrasy z ogórków małosolnych była połączona z dwoma świeżymi ogórkami i sosem z miodu, octu winnego i tymianku. Wymieszane zostały z:
- drobno pokrojoną cebulą dymką,
- ukiszonymi nasionami kopru, czosnkiem,
- kawałkami ukiszonego chrzanu.
- Zamiast klasycznej mizerii może warto zrobić sobie taką sałatkę. Inną z ogórka małosolnego i świeżego. Ogóreczki powinny postać nie dłużej niż 5 minut. Przede wszystkim chodzi tutaj o świeże ogórki. Teraz one chrupią i są piękne – opowiedział szef kuchni restauracji Platter.
Na koniec dodał, że łączenie świeżych i kiszonych ogórków tworzy różnorodną konsystencję, ale z drugiej strony do siebie pasują. Skusilibyście się na taką sałatkę?
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Metpol
METPOL suszarka do naczyń 2-poziomowa 50cm srebrna z tacką 020402145

Excellent Houseware
Excellent Housewares Czasomierz Minutnik Kuchenny Elektroniczny Z ...

Cole & Mason
Cole&Mason młynek inverta flip chrome zestaw do soli i pieprzu ...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Przepis na pikantne trójkąciki
- Wyśmienity stek z kalafiora. Sprawdź przepis na wegetariańskie danie na obiad
- Makłowicz zdradził przepis na zielony chłodnik z ziemniakami. Idealna zupa na lato
- Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji