Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Znacie knysze? Podajemy sprawdzony przepis na smaczną potrawę

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Polska Press
Knysze to znana potrawa w gminie Czarna. Robi się ją z nadzieniem ziemniaczano – serowym, a także kapuścianym. Dobrze smakuje na ciepło, ze śmietaną, w której pływa drobno pokrojona zielona cebulka. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych,
  • przeciśniętych przez praskę,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli do smaku.
  • Dodatkowo: olej do smażenia.

Wykonanie:
Ze składników na ciasto zarobić ciasto.

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 cebula, grzyby.

Wykonanie farszu: Kapustę ugotować, odcisnąć i pokroić. Cebulę pokroić i usmażyć z grzybami. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem wymieszać.

Z ciasta uformować wałek i pokroić go na kawałki. Następnie rozpłaszczyć, nałożyć farsz i zlepiać formując placuszek. Smażyć na płytkim oleju z obu stron.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24