Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Znacie święcelinę, czyli wielkanocne dania z Jaślisk? Podajemy sprawdzony przepis! Smaczna potrawa!

Urszula Sobol
Urszula Sobol
Święcelina gotowana jest na serwatce i chrzanie, a pływają w niej oprócz  jajka - kiełbasa, boczek oraz szynka
Święcelina gotowana jest na serwatce i chrzanie, a pływają w niej oprócz jajka - kiełbasa, boczek oraz szynka Archiwum Nowin
Znacie święcelinę? To dania wielkanocne przygotowywane w niektórych rejonach Podkarpacia. Sprawdzony przepis podają panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Jaślisk. Potrawa gotowana jest na serwatce i chrzanie, a pływają w niej oprócz jajka - kiełbasa, boczek oraz szynka.

Kuchnia z Jaślisk ma swoje charakterystyczne smaki i potrawy. Zachwalana na wstępie święcelina obowiązkowo gości na wielkanocnym stole. Gotowana jest na serwatce i chrzanie, a pływają w niej oprócz jajka - kiełbasa, boczek oraz szynka.

Święcelina (KGW Jaśliska)

Składniki:

  • 2 litry serwatki,
  • 2 laski chrzanu,
  • 25 dag boczku,
  • 25 dag kiełbasy,
  • 25 dag szynki,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo.

Wykonanie:

Boczek, kiełbasę i szynkę pokroić według uznania. Serwatkę zagotować z startym chrzanem i dodać wędlinę, a na końcu jajka. Podawać z bułką, najlepiej domową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24