Kuchnia z Jaślisk ma swoje charakterystyczne smaki i potrawy. Zachwalana na wstępie święcelina obowiązkowo gości na wielkanocnym stole. Gotowana jest na serwatce i chrzanie, a pływają w niej oprócz jajka - kiełbasa, boczek oraz szynka.
Święcelina (KGW Jaśliska)
Składniki:
- 2 litry serwatki,
- 2 laski chrzanu,
- 25 dag boczku,
- 25 dag kiełbasy,
- 25 dag szynki,
- 5 jajek ugotowanych na twardo.
Wykonanie:
Boczek, kiełbasę i szynkę pokroić według uznania. Serwatkę zagotować z startym chrzanem i dodać wędlinę, a na końcu jajka. Podawać z bułką, najlepiej domową.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- 19-letnia Emilia Dankwa odsłania brzuch i wygina śmiało ciało w cekinach i szpilkach
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!