Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żniwa dla pszczelarzy. Jak rozpoznać prawdziwy miód

Ula Sobol
Tadeusze Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie
Tadeusze Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Krzysztof Kapica
Rozmowa o miodzie z Tadeuszem Dylonem, prezesem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie.

Kupienie prawdziwego miodu staje się czasami nie lada wyzwaniem jeśli oczywiście nie mamy pewności z jakiego źródła pochodzi. Po czym możemy rozpoznać prawdziwy miód?

Prawdziwy miód powinien się krystalizować po pewnym czasie. I tak np. miód rzepakowy czy miód nawłociowy może krystalizować się już po siedmiu dniach. Miody wielokwiatowe krystalizują się z reguły po około 30 dniach, a np. miód akacjowy krystalizuje się dopiero po 9 miesiącach, a nawet roku.

Czy robione są specjalne testy na prawdziwość miodu?

Oczywiście, zanim miód trafi do naszego sklepu poddawany jest badaniom laboratoryjnym.

Można miód łatwo zafałszować?

Tak. Miód można zafałszować sacharozą (cukrem).

Na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi również znajduje się nasz Podkarpacki miód.

Tak jest to Podkarpacki Miód Spadziowy. Źródłem miodu spadziowego w województwie podkarpackim jest obszar naturalnych lasów iglastych, w których udział jodły pospolitej jest dominujący. To decyduje o niepowtarzalnych walorach leczniczych i smakowych tego miodu. Zbierany jest on głównie w obrębie siedemnastu nadleśnictw oraz dwóch parków narodowych: bieszczadzkiego i magurskiego.

WIDEO: Podkarpackie Święto Miodu w Rzeszowie

Podkarpacki Miód Spadziowy można stosować przy wielu dolegliwościach?

Nazywany jest on miodem papieskim lub królewskim. Wykazuje działania przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśnie o wysokiej aktywności na bakterie chorobotwórcze. Najlepiej stosować go w schorzeniach: górnych dróg oddechowych i płuc, chorobach serca, naczyń krwionośnych i nerwicach, a także zaparciach, biegunkach oraz stanach zmniejszonej odporności organizmu. Ten miód nie występuje co roku. Chociaż akurat tego roku był, ale ogólnie brakuje miodów, a ludzie wciąż pytają.

A co robić, aby miód nie stracił na wartości, kiedy chcemy go dodać np. do herbaty?

Jeśli nie chcemy stracić wartości odżywczej miodu powinniśmy dodać go do herbaty, kiedy jej temperatura jest poniżej 42 stopni Celsjusza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24