O powstaniu browaru UwaRzone pisaliśmy początkiem marca. Dr Daniel Broda, opiekun koła studenckiego „Browarników” na Uniwersytecie Rzeszowskim opowiadał nam, że studenci podczas zajęć na kierunku biotechnologia uczą się m.in. o procesie powstawania złotego trunku. Właśnie na takich zajęciach zauważył, że nie brakuje entuzjastów, pasjonatów wytwarzania piwa rzemieślniczego (kraftowego). Zebrała się grupa, która zaczęła się spotykać po zajęciach.
- I zaczęliśmy warzyć te piwa - mówił dr Daniel Broda. - Kilka razy uczestniczyliśmy nawet w konkursach domowych piwowarów i udało się nam parę razy wygrać.
Dlatego koło, które obecnie liczy już ponad 35 osób (zarówno z biotechnologii, technologii żywności i żywienia, jak i np. dziennikarstwa, matematyki, polonistyki; co ciekawe - chcą się też dołączać kolejni, także z innych rzeszowskich uczelni) poszło krok dalej. I tak powstał browar UwaRzone.
Podczas ostatnich targów pracy na UR studenci uchylili tajemnicy, jakie piwa warzą (jasne, ciemne, czy smakowe) oraz etykiety i nazwy, jakie wymyślili już dla kilku rodzajów złocistego napoju. Każda w nazwie ma odniesienie do skrótu uczelnianego UR. To między innymi: Pełna KulURa, Ale URwał, URwis, URocza.
Nazwę dla browaru UwaRzone wymyślił Łukasz Niżnik, prezes koła naukowego „Browarników”.
Podczas targów stoisko Browarników cieszyło się wielkim zainteresowaniem.
- Chcieliśmy podziękować za wasze przybycie na dni otwarte Uniwersytetu Rzeszowskiego. Po raz pierwszy mieliśmy okazję zaprezentować naszą ofertę i porozmawiać z wami osobiście. Mamy nadzieję, że członkowie naszego SKN zainteresowali was inicjatywą projektu i pasją do browarnictwa. Musimy przyznać, że pozytywnie zaskoczyliście nas swoją wiedzą o piwie kraftowym! Kto wie, może wśród was są przyszli członkowie Studenckiego Koła Naukowego „Browarników”? - napisali na FB.
Tłumaczą też historię piwa rzemieślniczego:
- W Polsce piwa kraftowe zaczęły rozwijać się na początku XXI wieku, a branża ta wciąż się rozrasta. W całym kraju można spotkać wiele lokalnych produkcji, które charakteryzują się wyjątkowym smakiem, a także odzwierciedlają regionalną różnorodność Polski. Chociaż rynek piw kraftowych na terenie naszego kraju jest wciąż stosunkowo niewielki, to z dnia na dzień branża piwowarska, przyciąga coraz większą liczbę entuzjastów i koneserów piwa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?