Zobacz, jakie piwo uwarzyli studenci z koła studenckiego „Browarników” na Uniwersytecie Rzeszowskim [ZDJĘCIA]

Beata Terczyńska
Beata Terczyńska
Wiemy już, jak wyglądają etykiety piwa, które uwarzyli studenci z koła studenckiego „Browarników” na Uniwersytecie Rzeszowskim. Młodzi ludzie stworzyli pierwszy studencki browar w Polsce - UwaRzone. Celem Studenckiego Koła Naukowgo Browarników jest propagowanie wiedzy na temat procesu warzenia piwa. Podstaw piwowarstwa studenci uniwersytetu uczą się od lat. Teraz pasjonaci browarnictwa robią to zdecydowanie na większą skalę.

O powstaniu browaru UwaRzone pisaliśmy początkiem marca. Dr Daniel Broda, opiekun koła studenckiego „Browarników” na Uniwersytecie Rzeszowskim opowiadał nam, że studenci podczas zajęć na kierunku biotechnologia uczą się m.in. o procesie powstawania złotego trunku. Właśnie na takich zajęciach zauważył, że nie brakuje entuzjastów, pasjonatów wytwarzania piwa rzemieślniczego (kraftowego). Zebrała się grupa, która zaczęła się spotykać po zajęciach.

- I zaczęliśmy warzyć te piwa - mówił dr Daniel Broda. - Kilka razy uczestniczyliśmy nawet w konkursach domowych piwowarów i udało się nam parę razy wygrać.

Dlatego koło, które obecnie liczy już ponad 35 osób (zarówno z biotechnologii, technologii żywności i żywienia, jak i np. dziennikarstwa, matematyki, polonistyki; co ciekawe - chcą się też dołączać kolejni, także z innych rzeszowskich uczelni) poszło krok dalej. I tak powstał browar UwaRzone.

Podczas ostatnich targów pracy na UR studenci uchylili tajemnicy, jakie piwa warzą (jasne, ciemne, czy smakowe) oraz etykiety i nazwy, jakie wymyślili już dla kilku rodzajów złocistego napoju. Każda w nazwie ma odniesienie do skrótu uczelnianego UR. To między innymi: Pełna KulURa, Ale URwał, URwis, URocza.

Nazwę dla browaru UwaRzone wymyślił Łukasz Niżnik, prezes koła naukowego „Browarników”.

Podczas targów stoisko Browarników cieszyło się wielkim zainteresowaniem.

- Chcieliśmy podziękować za wasze przybycie na dni otwarte Uniwersytetu Rzeszowskiego. Po raz pierwszy mieliśmy okazję zaprezentować naszą ofertę i porozmawiać z wami osobiście. Mamy nadzieję, że członkowie naszego SKN zainteresowali was inicjatywą projektu i pasją do browarnictwa. Musimy przyznać, że pozytywnie zaskoczyliście nas swoją wiedzą o piwie kraftowym! Kto wie, może wśród was są przyszli członkowie Studenckiego Koła Naukowego „Browarników”? - napisali na FB.

Tłumaczą też historię piwa rzemieślniczego:

- W Polsce piwa kraftowe zaczęły rozwijać się na początku XXI wieku, a branża ta wciąż się rozrasta. W całym kraju można spotkać wiele lokalnych produkcji, które charakteryzują się wyjątkowym smakiem, a także odzwierciedlają regionalną różnorodność Polski. Chociaż rynek piw kraftowych na terenie naszego kraju jest wciąż stosunkowo niewielki, to z dnia na dzień branża piwowarska, przyciąga coraz większą liczbę entuzjastów i koneserów piwa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie