Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żołnierze z Przemyśla i Rzeszowa wśród najlepszych kucharzy wojskowych na świecie [ZDJĘCIA]

OPRAC.:
Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Żołnierze z Przemyśla i Rzeszowa znaleźli się wśród najlepszych kucharzy wojskowych na świecie, podczas Culinary World Cup 2022 w Luksemburgu.
Żołnierze z Przemyśla i Rzeszowa znaleźli się wśród najlepszych kucharzy wojskowych na świecie, podczas Culinary World Cup 2022 w Luksemburgu. Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego, 1 Pomorska Brygada Logistyczna
St. szer. Łukasz Tarapacki z 5 Batalion Strzelców Podhalańskich z Przemyśla oraz kpr. Tomasz Wąsacz z 21 batalion logistyczny z Rzeszowa, występując w Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego, wywalczyli brązowy medal podczas Culinary World Cup 2022 w Luksemburgu.

Culinary World Cup w Luksemburgu rozpoczął się 27 listopada. Polscy żołnierze rozpoczęli kulinarną rywalizację z drużynami z całego świata w kategorii Community Catering.

Konkurencja ta polegała na przygotowaniu lunch’u dla 120 osób w formie cateringu - informuje Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego.

- Dzień zawodów rozpoczął się dla nas bardzo wcześnie, bo już o trzeciej nad ranem. O godz. 5,30 musieliśmy zameldować się w boksie. Naszym największym wrogiem był czas oraz stres, ale z upływem minut opanowaliśmy nerwy i na godz. 11.30 gotowi byliśmy do wydawki - wspomina sierż. Radosław Irzemski, jeden z członków reprezentacji.

Dodał, że atutem było menu oparte na tradycyjnej polskiej kuchni z wykorzystaniem najlepszych polskich składników.

- Międzynarodowych sędziów oraz konsumentów urzekł smak naszych dań, co pozwoliło nam uzyskać brązowy medal - wspomina sierż. Piotr Welter, kapitan polskiej reprezentacji.

Żołnierze z Przemyśla i Rzeszowa wśród najlepszych kucharzy na świecie. Polska reprezentacja podała do stołu bogaty i atrakcyjny zestaw

Podczas tegorocznych mistrzostw kucharze przygotowali:

  • żurek na maślance z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami,
  • polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto oraz sosem burgundzkim.

Na talerzach podlegających ocenie podano:

  • gołąbek z kapusty faszerowany grochem i kapustą kiszoną,
  • babkę ziemniaczaną z grzybami,
  • bliny z puree kaparowo-rodzynkowym,
  • wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami,
  • sos boczniakowy,
  • pietruszkę pieczoną z tymiankiem,
  • puree z warzyw korzennych,
  • sałatę rzymską z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowana cebulą i sosem orzechowym.

Konkursowe menu zamykał deser:

  • sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni,
  • sorbet z buraka, wiśni i imbiru,
  • palona bita biała czekolada.

Polska preprezentacja zajęła trzecie miejsce i wywalczyła brązowy medal.

Żołnierze z Przemyśla i Rzeszowa znaleźli się wśród najlepszych kucharzy wojskowych na świecie, podczas Culinary World Cup 2022 w Luksemburgu.

Żołnierze z Przemyśla i Rzeszowa wśród najlepszych kucharzy ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24