Po pierwsze należy go sączyć a nie wypijać na raz. Kieliszek należy obejmować całą dłonią, aby ciepło ręki podgrzewało alkohol. Wtedy uwolni się aromat. Ważne jest również naczynie, w którym podamy ten szlachetny trunek. Najwięcej zalet ma kieliszek przypominający pękaty balon osadzony na krótkim trzonku (nazywany konikówką lub balonówką).
Koniak świetnie komponuje się z orzechami nerkowca, ze słodkimi deserami, kawą i ciasteczkami. Zaskakujące połączenie tworzy z piwem imbirowym i sokami owocowymi. Można go również podawać z tak wykwintnymi potrawami jak sushi, pieczone przepiórki, łosoś, owoce morza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?