Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sztuka degustacji

(oprac. staw)
Fot. Villa Italia
Koniak od wieków uważany jest za arystokratę wśród alkoholi. Aby docenić głębię jego smaku i aromatu, należy pamiętać o kilku zasadach.

Po pierwsze należy go sączyć a nie wypijać na raz. Kieliszek należy obejmować całą dłonią, aby ciepło ręki podgrzewało alkohol. Wtedy uwolni się aromat. Ważne jest również naczynie, w którym podamy ten szlachetny trunek. Najwięcej zalet ma kieliszek przypominający pękaty balon osadzony na krótkim trzonku (nazywany konikówką lub balonówką).

Koniak świetnie komponuje się z orzechami nerkowca, ze słodkimi deserami, kawą i ciasteczkami. Zaskakujące połączenie tworzy z piwem imbirowym i sokami owocowymi. Można go również podawać z tak wykwintnymi potrawami jak sushi, pieczone przepiórki, łosoś, owoce morza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska