Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Zupa grzybowa zachwyci smakiem i zapachem

US
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa Krystyna Baranowska
Przepis na zupę grzybową podaje Koło Gospodyń Wiejskich z Siemuszowej (gm. Tyrawa Wołoska, powiat sanocki). - Las blisko, to i grzyby były. Suszono je na kolcach tarniny, na piecach kuchennych, a potem szczelnie zamykano w papierowych torebkach lub słoikach. Grzyby spotkać można było w farszach, zupach, kapuśniakach i pierożkach drożdżowych - dopowiadają panie.

Składniki:

  • 20 dag suszonych prawdziwków,
  • 1,5 litra wody,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki tłuszczu,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

Grzyby umyć, pokroić i zalać zimną wodą na kilka godzin. Następnie ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, wlać do zupy i zagotować ją. Przyprawić solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje z chlebem pszennym.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24