Zupa z węgierskiej kuchni

al/Ula Sobol
Renata Wiczkowska prezentuje zupę gulaszową, podawaną w kociołku.
Renata Wiczkowska prezentuje zupę gulaszową, podawaną w kociołku. Krystyna Baranowska
Kuchnia węgierska kojarzy nam się z pikantnością i specyficznym aromatem. Z dużą ilością czerwonej papryki pod różną postacią oraz mięsnym gulaszem. Podajemy przepis na smakowitą zupę

- Ale oprócz papryki istnieją także inne przyprawy takie jak kminek, pieprz, czosnek, cebula i pomidory. Natomiast mięso to wołowina i cielęcina, które stanowią zawsze podstawę węgierskich tradycyjnych potraw ludowych - wylicza Renata Wiczkowska, współwłaścicielka restauracji Liszt w Rzeszowie, gdzie nad jakością potraw czuwa Gabor Szekeres, rodowity Węgier i proponuje różnego rodzaju gulasze, zupę rybną na zakwasie czy paprykarzem drobiowym z kluseczkami gulaszka.

Jednym ze sztandarowych dań naszych bratanków są placków z gulaszem węgierskim.

- Danie jest to bardzo popularne w Polsce - podkreśla Renata Wiczkowska. - Powinno się je wykonywać ze świeżo startych ziemniaków. Charakterystycznymi składnikami kuchni węgierskiej jest także chleb ze smalcem.

Szefowa restauracji poleca, by do węgierskich dań próbować tamtejszego wina. A tym, którzy chcą się zmierzyć z jakimś nowym daniem, proponuje zupę gulaszową z pręgi wołowej z dużą ilością papryki:

- Zupa działa mocno rozgrzewająco, a swój smak zawdzięcza specjalnie dobranemu gatunkowi wołowiny. W restauracji serwujemy ją w kociołki, aby bardziej podkreślić węgierskie klimaty.

Zupa gulaszowa z pręgi wołowej

Składniki (na 8 osób):

1,5 kg pręga wołowa,
1 kg cebuli,
1 kg ziemniaków,
olej,
mielona papryka ostra i słodka,
kminek, sól,
10 dag czosnku.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać słodką paprykę. Pręgę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić aż będzie miękka.

Następnie zalać zimną wodą i dodać pokrojone ziemniaki oraz kminek. Jak ziemniaki będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, ostrą papryką i czosnkiem.

Zupę można serwować z chlebem.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tom

Ale ten przepis na gulaszową to jakaś gulaszowa po rzeszowsku. Prawdziwy Węgier nie robi gulaszowej na oleju. Do podsmażenia produktów używa smalcu. Zupa gulaszowa nie powstaje też pręgi wołowej. Porządna wołowina z kością to jest podstawa tej zupy! Szukasz przepisów odwiedź forum.wegierskie.com .

 

 

T
Tom

Dlaczego oszukuje się klientów twierdząc, że placek ziemniaczany z gulaszem jest daniem węgierskim?

Nic bardziej błędnego! Kuchnia węgierska nie zna takiego dania. Do naszego gulaszu czyli ich pörkölt'u Węgrzy podają galuskę (kluseczki półfrancuskie) lub w najgorszym wypadku ryż, albo zimniaki z wody. Ale placki ziemniaczane są tak węgierskie jak wino jabłkowe jest winem gronowym. Smacznego!

Dodaj ogłoszenie