- Ale oprócz papryki istnieją także inne przyprawy takie jak kminek, pieprz, czosnek, cebula i pomidory. Natomiast mięso to wołowina i cielęcina, które stanowią zawsze podstawę węgierskich tradycyjnych potraw ludowych - wylicza Renata Wiczkowska, współwłaścicielka restauracji Liszt w Rzeszowie, gdzie nad jakością potraw czuwa Gabor Szekeres, rodowity Węgier i proponuje różnego rodzaju gulasze, zupę rybną na zakwasie czy paprykarzem drobiowym z kluseczkami gulaszka.
Jednym ze sztandarowych dań naszych bratanków są placków z gulaszem węgierskim.
- Danie jest to bardzo popularne w Polsce - podkreśla Renata Wiczkowska. - Powinno się je wykonywać ze świeżo startych ziemniaków. Charakterystycznymi składnikami kuchni węgierskiej jest także chleb ze smalcem.
Szefowa restauracji poleca, by do węgierskich dań próbować tamtejszego wina. A tym, którzy chcą się zmierzyć z jakimś nowym daniem, proponuje zupę gulaszową z pręgi wołowej z dużą ilością papryki:
- Zupa działa mocno rozgrzewająco, a swój smak zawdzięcza specjalnie dobranemu gatunkowi wołowiny. W restauracji serwujemy ją w kociołki, aby bardziej podkreślić węgierskie klimaty.
Zupa gulaszowa z pręgi wołowej
Składniki (na 8 osób):
1,5 kg pręga wołowa,
1 kg cebuli,
1 kg ziemniaków,
olej,
mielona papryka ostra i słodka,
kminek, sól,
10 dag czosnku.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać słodką paprykę. Pręgę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić aż będzie miękka.
Następnie zalać zimną wodą i dodać pokrojone ziemniaki oraz kminek. Jak ziemniaki będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, ostrą papryką i czosnkiem.
Zupę można serwować z chlebem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?